Tweede nationale Bitcoin (BTC) bank binnenkort een feit in de VS

De Protego Trust Bank uit Seattle mag binnenkort als nationale ‘bitcoin bank’ in de VS opereren. Het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), toezichthouder op de federale bankensector, heeft een voorwaardelijke goedkeuring verleent.

Dat meldt de bank in een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin banken in Amerika

Het is daarmee het tweede trustbank na Anchorage die digitale assets zoals bitcoin mogen verkopen, uitlenen, bewaren en verzekeren. Trust banken zijn in het leven geroepen om met name institutionele cliënten te bedienen.

Andere namen die goedkeuring hebben om als ‘bank charter’ digitale assets te bewaren zijn Kraken en Avanti, maar deze zijn voorlopig beperkt tot de staat Wyoming.

Maar Anchorage en nu ook Protego mogen hun diensten op nationaal niveau aanbieden. Leuk: directeur strategie Jonathan Silverman van Protego heeft eerder bij Kraken en BitGo gewerkt.

Het gaat om een voorwaardelijke goedkeuring van het OCC. Protego heeft nog 18 maanden de tijd om alle wettelijke vereisten te voldoen. De firma ontving eerder een vergunning in de staat Washington en klanten hebben $1,5 miljard toegezegd te willen investeren in digitale activa.

Volgens Protego heeft toezichthouder OCC “enorme vooruitgang in het sneller goedkeuren van digitale assetbanken”.

Institutionele interesse

Het zijn institutionele beleggers die nu de voornaamste kopers op de bitcoin markt zijn. Traditioneel zijn de miners verkopers van de cryptomunt, want zij delven gezamelijk circa 900 bitcoin per dag. Namen als Grayscale, PayPal, Galaxy Digital en Square kopen deze BTC op voor hun dagelijkse business.

Maar daarnaast is er een andere groep aan beursgenoteerde bedrijven die BTC primair als kasreserve gebruikt als wapen tegen inflatie. Bekende namen zijn MicroStrategy en mining bedrijven zoals Marathon Patent Group, Riot Blockchain en Hut8.

Verder zijn er nog fondsen zoals Skybridge, Stone Ridge en NYDIG die Bitcoin only fondsen aan investeerders aanbieden. Soms stoppen ze echte bitcoin in een fonds, maar vaker is het fonds een afgeleid van bitcoin futurehandel. Een partij als Blackrock koopt nog géén fysieke, echte bitcoin, maar heeft vooralsnog via de futureshandel exposure.

Naar verwachting moet de asset nog groeien naar 2.000 miljard dollar voordat deze liquide genoeg is voor meer interesse van banken, verzekeraars en grote brokers. Dan ligt ook een Bitcoin exchange traded fund (ETF) ook meer voor de hand.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
AmerikaVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...