Twitter CEO blijft flirten met Bitcoin: Jack Dorsey draait eigen Bitcoin node

Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square, draait sinds gisteren een Bitcoin full node. Hoewel het natuurlijk niet mega bijzonder is, blijft het tof om te zien dat zulke grote namen Bitcoin serieus aan het uitproberen zijn.

Vannacht plaatste Dorsey een screenshot van een draaiende versie van Bitcoind op zijn computer. De CEO van Twitter vergezelde zijn tweet met de tekst “running #bitcoin”, waarmee hij een knipoog maakt naar de legendarische Hal Finney.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De node van Dorsey is nog niet klaar

Op de screenshot die Dorsey op zijn Twitter publiceerde is te zien dat zijn node nog wel even moet synchroniseren. Op het moment van de screenshot had hij slechts 2% van de bitcoin-blockchain binnengehaald.

Het volledige synchroniseren van de bitcoin-blockchain kan afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de kracht van je computer enkele dagen tot weken duren. Om die reden is het ook van belang dat de bitcoin-blocksize niet zomaar wordt vergroot.

Hoe groter de blokken van de bitcoin-blockchain, hoe meer bitcoin-transacties er in een blok passen. Het grote nadeel van het vergroten van de blocksize is natuurlijk dat daarmee ook de omvang van de blockchain sneller toeneemt.

Om het netwerk zo gedecentraliseerd mogelijk te houden is het belangrijk dat de blockchain relatief klein blijft, zodat de kosten van het draaien van een full node niet de pan uitrijzen.

Het verschil tussen bitcoin nodes en bitcoin miners

Veel mensen die starten met bitcoin snappen in eerste instantie het verschil niet tussen een bitcoin node en een bitcoin miner. Het belangrijkste verschil is dat bitcoin nodes die minen en dus niet meedoen in de competitie voor het vinden van nieuwe blokken.

Iedere node host enkel en alleen een volledige kopie van de blockchain. Daarmee kan je als individu alle transacties controleren en hoef je in feite niemand te vertrouwen wat betreft de authenticiteit van jouw bitcoin.

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan tienduizend bitcoin full nodes live. De kans is groot dat het er een stuk meer zijn, maar dat veel nodes gebruikmaken van de privacy van TOR en daarom niet openbaar zijn.

Lees meer over:
Jack Dorseynode

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....