Upbit laat alleen Bitcoin opnames toe naar andere Koreaanse beurzen

502 totale weergaven

Klanten van de Zuid-Koreaanse cryptobeurs Upbit kunnen geen bitcoin meer opnemen naar een eigen wallet.

Upbit zal vanaf volgende maand (25 maart, red.) haar beleid veranderen omtrent opnames. Hierdoor kunnen klanten alleen nog maar geld naar een mede-Koreaanse beurs sturen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Identiteit van ontvanger

Deze regeling is het gevolg van verplichtingen van de zogenoemde Travel Rule. Daardoor zijn beurzen verplicht om te voldoen aan de Specific Financial Information Act.

De eerste stap van de implementatie is dat een exchange alleen maar opnames mag verwerken die in de richting van 'binnenlandse aanbieders gaan'. Er is een speciaal raamwerk opgezet met de naam VerifyVASP, waar allerlei partners aan zijn aangesloten.

Upbit laat alleen Bitcoin opnames toe naar andere Koreaanse beurzen

De term VASP staat voor Virtual Asset Service Providers. In het Nederlands is dit simpel gezegd een cryptobedrijf dat diensten levert voor de uitwisseling van bitcoin en andere cryptocurrency's.

Het komt er op neer dat Upbit alleen opnames naar andere beurzen toelaat die onder dezelfde regels vallen. Daardoor mogen ze zelfs geen stortingen doen in de richting van de Indonesische of Singaporese tak van Upbit.

Ook klanten die geld naar Binance, Metamask of welke non-custodial wallet dan ook willen sturen, komen van een koude kermis thuis.

Verificatie

Gisteren deelde Upbit op haar website een bericht over het nieuwe beleid. Volgens de Travel Rule moeten exploitanten de identiteitsgegevens van zowel de afzender als de ontvanger (!) identificeren voor iedere betaling die groter is dan 1 miljoen won. Dit is ongeveer evenveel waard als $830.

Aan non-custodial wallets zit geen identiteit gekoppeld, terwijl dit volgens de regels wel noodzakelijk is, alvorens cryptovaluta van een gereguleerd platform afgehaald mogen worden.

Vanaf vandaag ondersteunt Upbit dus alleen nog maar andere Zuid-Koreaanse beurzen die VerifyVASP gebruiken. In de toekomst moet de functionaliteit worden opgerekt, door ook buitenlandse beurzen aan te sluiten op deze oplossing.

Vooralsnog blijft alle Koreaanse bitcoin dus gevangen in een gesloten ecosysteem. Het is niet bekend welke platformen nog meer aan deze regels voldoen.

Wit en grijs gebied

Met deze actie lijkt er een stap te zijn gezet naar een 'wit' en 'grijs' circuit voor bitcoin. Hier is al lange tijd over gespeculeerd, net als het mogelijke gevolg van aparte prijzen (en bijbehorende arbitrage) voor deze witte en zwarte markt.

Bitcoin heeft in Korea sowieso al vaak een geheel eigen prijs, een verschil dat bekend staat als de kimchi-premium.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZuid-Korea