Vandaag is het de officieuze verjaardag van Satoshi Nakamoto

5 april 1975. Het zal veel mensen niet veel zeggen, maar vandaag is het de verjaardag van Satoshi Nakamoto, het pseudonieme genie achter Bitcoin. Het is echter niet zomaar een feestje, maar eentje met een diepere lading.

Satoshi’s verjaardag

Huh, denk je misschien. Weten we dan wél iets over Satoshi? Kunnen we aan de hand van de verjaardag niet z’n identiteit achterhalen?

Het antwoord is: Satoshi was nóg genialer dan deze op zichzelf slimme opmerking. Nakamoto vulde namelijk wel een geboortedatum in op online fora, maar dit was hoogstwaarschijnlijk niet zijn/haar échte verjaardag. Er zit in deze datum een interessante boodschap achter.

Met 5 april verwijst Satoshi naar de dag dat de Executive Order 6102 in de Verenigde Staten werd getekend. Dit was een verordening die in 1933 werd ondertekend, waardoor het bezit van goud illegaal was. De overheid had destijds goud nodig om de geldhoeveelheid te kunnen oprekken. Geld was destijds immers nog gedekt door goud, en dus werd privaat bezit verboden.

Met het jaar 1975 verwijst Nakamoto naar het jaar dat het verbod werd opgeheven. Sinds dit jaar, ironisch genoeg vier jaar na het afschaffen van de gouden standaard, werd het weer legaal om goud in bezit te hebben.

Op de P2P Foundation kun je het profiel met de desbetreffende datum van Nakamoto bekijken.

De boodschap is niet alleen relevant voor goud, maar misschien nog wel meer voor bitcoin. Je kunt er voor kiezen om je bitcoin in eigen beheer te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om het op centrale platformen te bewaren. Het risico is alleen: als er centrale hubs zijn waar veel bitcoin staat (of dus: beurzen en custodials) zijn deze een stuk eenvoudiger te confisceren.

Waar het bevel in 1933 individuen en bedrijven verplichtte om hun goud onmiddellijk aan de Federal Reserve te verkopen tegen de dan geldende marktprijs van $20,67 per ounce, zal het met bitcoin nog niet zo hard gaan. De overheid heeft geen bitcoin nodig om geld te dekken: de belofte van gelddekking is al gebroken.

Intussen is goud meer dan $2.000 per ounce waard. En daarnaast telt gewoon het welbekende mantra: not your keys, not you coins

Gefeliciteerd Satoshi, en bedankt!

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!