Vandaag is het twee jaar geleden dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd in El Salvador

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd in El Salvador. Op 7 september 2021 ging de Bitcoin Wet van kracht in het Centraal Amerikaanse land.

Bitcoin in El Salvador

Op deze dag precies twee jaar geleden, begonnen tal van franchise bedrijven in El Salvador bitcoin te accepteren. McDonald's, Starbucks, PizzaHut en BuffaloWings, om er maar een paar te noemen. Sindsdien zijn er veel meer bij gekomen, net zoals de lokale bitcoininitiatieven.

Met DitoBanx, K1 en Tiankii zijn er bijvoorbeeld Salvador-native bitcoinbedrijven opgestaan. Ook werken commerciële banken aan hun eigen bitcoin-implementaties en worden studenten aan de hand van Torogoz en CUBO+ opgeleid tot bitcoinexperts.

Maar op deze zevende van september van 2021 waren er ook protesten in de hoofdstad tegen het beleid van president Nayib Bukele. Bitcoin was iets nieuws waar de bevolking nog nooit van had gehoord. Gezien ze grofweg twintig jaar geleden ook al van valuta wisselden (van de colones naar dollars), riep deze nieuwe stap veel vragen op. Het hielp ook niet mee dat bitcoin sinds 2021 hard is gedaald.

Ter referentie: bitcoin daalde op deze dag van de $52.000 naar de $43.000, een koers waar we vandaag de dag alleen nog maar van kunnen dromen. Op het dieptepunt stond bitcoin immers net boven de $15.000.

Deze zelfde president Bukele heeft sindsdien trouwens ongeveer 3.000 BTC ter waarde van $76 miljoen uit de markt gekocht. Deze bitcoinreserves staan overigens nog altijd onder water.

Vandaag is bitcoin al twee jaar een wettig betaalmiddel in El Salvador

Ook kondigde de president samen met Bitfinex en de Liquid sidechain van Blockstream de zogenoemde Volcano Bonds aan. Dit bedrag van $1 miljard zou worden geïnvesteerd in mining en bitcoin zelf. Van deze obligaties is tot op de dag van vandaag niets gerealiseerd.

Het ministerie van Onderwijs maakte deze week bekend dat het docenten uit het publieke schoolsysteem gaat opleiden via MyFirstBitcoin. Zo kunnen ze vervolgens voor het curriculum van 2024 bitcoinlessen geven op hun eigen scholen.

Teruglezen

Ben je benieuwd hoe het er in El Salvador aan toe gaat? Check de volgende Focus-edities van redacteur Arnold die regelmatig in het land te vinden is:

  1. Dit zijn 10 bitcoinprojecten uit El Salvador die je moet kennen
  2. Koffie afrekenen met bitcoin? In El Salvador is dat zo gedaan
  3. Salvadoraanse glimlach dankzij bitcointandarts
  4. Overleven met bitcoin in El Salvador
  5. Bitcoin Diploma voor 80 kids
  6. Markt met/zonder bitcoin

Of bekijk de documentaire die we alweer twee jaar geleden ter plekke maakten. Hierin zie je ook de demonstraties, eerste legal tender-betalingen en meer context.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...