Vandaag verlopen $3,6 miljard aan Bitcoin opties, wat betekent dit?

Vandaag, op de laatste vrijdag van de maand, verlopen er voor ongeveer $3,6 miljard aan Bitcoin optiecontracten. Speculanten krijgen hierdoor de laatste kans om hun asset tegen een vooraf ingestelde tijd te kopen of verkopen. Wat betekent dit, en wat doet dit met de markt?

Bitcoin opties

Deze gebeurtenis zou impact kunnen hebben op de prijs van bitcoin. Willen de meeste speculanten verkopen? Dan komen er meer bitcoin op de markt. Als men echter het optiecontract gebruikt, dan kan dat de prijs opdrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een optie is een derivatenvorm, een contract dat je koopt bij een beurs om te speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Een optie is op elk moment te lichten. Een future is slechts of enkel op een vooraf afgesproken moment te lichten. Het is een type derivaat, een beleggingsproduct, dat zijn waarde afleidt van een asset.

Arcane Research houdt de markt van opties in de gaten. Volgens het analysebedrijf zijn er op de grootste derivatenbeurs Deribit momenteel ongeveer 70.000 BTC aan de aflopende optiecontracten. Arcane beweert dat de "maximale pain price" op de $54.000 ligt.

Wat is de impact op de prijs?

Dit getal verwijst naar de prijs waartegen de cumulatieve waarde van de nog openstaande opties het laagst is. Met andere woorden: handelaren krijgen dan nauwelijks winst in vergelijking met Bitcoin die op de spotmarkt te koop is.

De prijs van Bitcoin is de afgelopen 48 uur gedaald van $54.800 naar $ 52.900, maar schoot vannacht weer omhoog, terug richting de $54.100. Analist Vetle Lunde verteld aan Decrypt hoe je de huidige situatie moet duiden:

"Kijkend hoe bitcoin momenteel wordt verhandeld rond de maximale 'pain price' van de opties die in april aflopen, lijkt het op korte termijn niet bullish of bearish voor Bitcoin. Aan de andere kant is dit de gewenste prijs voor alle verkopers van opties, dus ze willen graag dat de prijzen op deze niveaus blijven tot de contracten op vrijdag verlopen."

Vorige maand liepen er $3,3 miljard aan optiecontracten af. In december rond Kerst ging het nog $2,3 miljard. In het verleden was de 'expiratie' van de optiecontracten een startsein voor een nieuwe bullrun. Zo beaamt ook Lunde:

"We hebben gezien dat Bitcoin hard stijgt na het aflopen van alle maandelijkse opties in 2021, dus de marktactie suggereert dat grote expiraties op korte termijn een anker vormen voor de prijs."

On-chain analist William Clemente merkte dit patroon vorige week ook al op:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Deribitopties