Venezuela verbiedt Bitcoin mining voor sociale woningbouw

Venezuela gaat het minen van bitcoin aanpakken in de sociale woningbouw. Mensen met een huis die in handen is van de staat mogen geen bitcoin meer minen. Dat meldt Ildemaro Villaroel, de minister van volkshuisvesting.

Energie

Dit verbod geldt specifiek voor buurten en huizen die vallen onder de ‘Gran Misión Vivienda’, een overheidsinitiatief om Venezolanen een woning te geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De officiële reden voor het verbod? Hoog energiegebruik, het druist in tegen het beleid van de regering. De minister zegt dat het minen van bitcoin negatieve invloed heeft op het energienetwerk in het land.

Venezuela is niet het enige land waar de overheid maatregelen neemt tegen bitcoin miners. In 2019 gaf bijvoorbeeld Oezbekistan aan dat zij bitcoin miners meer voor elektriciteit wilde laten betalen.

Bitcoin mining is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Het zijn vooral grote partijen die mining winstgevend maken. De grootste kostenpost voor een miner is energie.

In Nederland is het bijna onmogelijk om tegen gemiddelde energiekosten bitcoin winstgevend te minen. In een land als Venezuela ligt de prijs veel lager.

Bitcoin mining centreert zich voornamelijk in China, maar steeds meer landen mengen zich in de strijd om nieuwe BTC. Zo’n 50% van de hashrate zit nog in China, landen als Amerika en Iran pakken een steeds groter aandeel.

Meer weten over bitcoin mining? Lees dan Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC)

Venezuela

Venezuela heeft te maken met een grote (financiële) crisis. De lokale valuta is onderhevig aan hyperinflatie en er zijn tal van andere problemen.

Bitcoin kan voor sommige Venezolanen een uitkomst zijn om. Een ondernemer in het land bouwde in 2019 een netwerk om tijdens stroomstoringen alsnog te betalen. De valuta naar keuze? Bitcoin.

Ander bitcoin nieuws uit Venezuela:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsVenezuela

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...