Venezuela haalt 6 nullen af van bolívar om hyperinflatie te verdoezelen

Venezuela gaat zes nullen van haar lokale valuta, de bolívar, afhalen. Het is een andere poging om haar ​​valuta, die al jaren wordt geteisterd van hyperinflatie, te redden.

Bolivar

De centrale bank maakt bekend dat ze nieuwe biljetten gaan drukken die op 1 oktober in omloop zullen komen. Het idee erachter is ook om Venezolanen aan te moedigen om een ​​digitale versie van de valuta te gaan gebruiken om dagelijkse transacties. De valuta zal de naam "Bolívar Digital" krijgen, schrijft de bank in een verklaring op Twitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Venezuela heeft eerder al een poging gedaan om een digitale valuta uit te geven: de Petrodollar. De regering van president Nicolas Maduro staat erbij dat ze de bolivar blijven beschermen. Toch is de Amerikaanse dollar ook gangbaar in het land.

De inflatie-index van Bloomberg laat zien dat de inflatie van de lokale valuta de afgelopen jaar met 2,575% gestegen. Hoewel de meeste mensen in het land de voorkeur geven aan de dollar, zijn bolívars nodig voor alledaagse transacties. Benzine, openbaar vervoer en subsidies worden allemaal nog berekend in bolívar, zo meldt Bloomberg.

Je kunt je afvragen of deze zet, het verwijderen van nullen op de biljetten, zal helpen om de bolivar te redden. De regering voerde eerder al een soortgelijke aanpassingen door. In 2008 schrapten ze al acht nullen.

Link met Bitcoin

Intussen is ook Bitcoin beschikbaar als alternatief, en is Venezuela een bron van adoptie gebleken. Er zijn wat dat betreft veel antipolen te bedenken, als je Bitcoin vergelijkt met de bolívar:

  • Bitcoin schaalt op áchter de komma, in plaats van ervoor. Eén bitcoin (BTC) is evenveel waard als 100.000.000 satoshi's. Op het Lightning Netwerk bestaan zelfs als millisats, voor de routing fees. Het aantal nullen vóór de komma staat geprogrammeerd in de broncode: 21 miljoen.
  • Tegelijk is Bitcoin niet onderhevig aan heftige inflatie. Elke ~10 minuten komen er slechts 6,25 BTC bij, een getal dat elke vier jaar halveert. Daardoor zal in 2024 de inflatie van de geldhoeveelheid halveren van 1,8% naar 0,9%.
  • Daarnaast zal de digitale versie van de bolívar worden uitgegeven door een centrale bank. Anderzijds is Bitcoin een decentraal, mondiaal en gedistribueerd 'peer-to-peer electronic cash system'. Het is het tegenovergestelde van wat de centrale bank wil verwezenlijken. Het is een geldsysteem met rules, in plaats van rulers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsVenezuela