Verbod op meer bitcoin mining in New York

Op 22 november is er in de Amerikaanse staat New York een wet ondertekend die een einde maakt aan de wildgroei van bitcoin mining. Het is de allereerste staat die alle mining voor proof-of-work cryptocurrency’s verbiedt voor in ieder geval twee jaar.

Verbod

Gouverneur Kathy Hochul heeft het wetsvoorstel ondertekend. Het is daarmee verboden om een nieuwe mining farm te starten in New York. Ook worden bestaande vergunningen niet meer verlengd. Daarmee komt er dus een einde aan de groei van de sector.

Als binnen de huidige regels nog nieuwe mining faciliteiten worden gebouwd, moeten deze uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruiken. Daarmee moeten de miners dus 100% groene stroom gebruiken, of ze worden uit de staat verbannen.

De staat wil voorkomen dat ‘vieze’ energiecentrales weer in gebruik gaan worden genomen door bitcoin miners. Dit was het geval bij Greenidge, wat veel stof deed opwaaien. Het bedrijf liep al een vergunning mis voor haar activiteiten rondom een op gasgestookte elektriciteitscentrale.

De staatsvergadering keurde de PoW-ban in april van dit jaar goed. En de staatsenaat volgde in juni. Nu gouverneur Hochul de wet heeft ondertekend om de CO2-uitstoot te verminderen, is deze maatregel definitief.

Decentraal netwerk

Bitcoin mining is de manier om een ‘blockchain’ decentraal te houden. Het consensus mechanisme valideert betalingen en beveiligt het netwerk met de rekenkracht tegen aanvallers. Hoe meer rekenkracht je inlegt, hoe groter de kans is dat je een beloning krijgt. Zo is er wereldwijd een wapenwedloop gaande in de vorm van hashes per seconde.

Mining kost elektriciteit en gezien dit de grootste kostenpost is van een miningbedrijf, gaan ze op zoek naar de goedkoopste stroom.

Momenteel is de Verenigde Staten de grootste mining hub van de wereld met 37% van álle rekenkracht in de wereld.

Er bestaan veel misverstanden over bitcoin mining en de impact op het milieu. Lees ook onze longread waarin we feiten en fabels op een rijtje zetten:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!