Vier factoren die de cryptomarkt deze week kunnen beïnvloeden

903 totale weergaven
factoren-die-de-cryptomarkt-beinvloeden |

De cryptomarkt wordt beïnvloed door een aanzienlijke hoeveelheid factoren, maar hieronder lees je de vier belangrijkste factoren die de cryptomarkt beïnvloeden. 

Wereldwijde inflatie

Al jaren wordt er gesproken over de recordinflatie die gaande is. Maandelijks zien we stijgingen in de prijzen, en dit hoort niet alleen bij Nederland of de Verenigde Staten. Deze wereldwijde inflatie is geen goed teken voor de economie, maar wel voor cryptocurrencies.

Over het algemeen worden cryptocurrencies gezien als een bescherming tegen inflatie, in een vergelijkbare mate als goud. Aan de andere kant gaan sommige mensen crypto juist uit de weg vanwege de prijsvolatiliteit in tijden van inflatie.

Een hoge inflatie voor fiatvaluta’s kan ertoe leiden dat mensen meer in crypto gaan investeren, aangezien de fiatvaluta’s op spaarrekening in de loop van de tijd hun waarde verliezen. In verhouding hebben cryptocurrencies relatief lagere monetaire inflatiecijfers.

Daarnaast wordt de monetaire inflatie van veel cryptocurrencies, waaronder Bitcoin van tevoren bepaald. Het hard-cap aanbodlimiet van Bitcoin maakt het een voorspelbaar schaars activum. Kortom, de inflatie van Bitcoin is zeker, ten opzichte van fiatvaluta, waarbij dit lastig te voorspellen is.

Bitcoin en andere cryptocurrencies worden doorgaans aangeprezen als een bescherming tegen inflatie, maar de afgelopen jaren is de koersactie van Bitcoin steeds meer samengevoegd met andere activaklassen, waaronder aandelen. Als centrale banken en overheden actie ondernemen om inflatie te bestrijden, worden veel activa negatief beïnvloed, en Bitcoin was hier de laatste tijd steeds minder vaak een uitzondering op.

De wereldwijde inflatie kan hierdoor dus een negatieve invloed hebben op de Bitcoin koers. De recente renteverlaging van de Fed was hier geen uitzondering op, aangezien crypto meeging met andere activaklassen. Naarmate wereldwijde inflatie stijgt, kan dit Bitcoin positief beïnvloeden.

Regulering en impact van Bitcoin ETF’s

De regulering van Bitcoin en de goedkeuring van Bitcoin ETF’s hebben ook een aanzienlijke impact gehad op de cryptomarkt. De goedkeuring van beursverhandelde producten (ETP’s) heeft de publieke en institutionele belangstelling voor crypto aanzienlijk vergroot.

Goedkeuringen van ETP’s fungeren doorgaans als een katalysator voor de adoptie door instellingen en particulieren. Crypto ETP’s bieden een niveau van veiligheid en legitimiteit die lastig te verkrijgen is met eigen wallets op blockchains. Hierdoor wordt de goedkeuring van Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse SEC gezien als een keerpunt van de bredere adoptie van crypto.

Dit bevorderde niet alleen de integratie van crypto-gerelateerde producten in een gereguleerde omgeving, maar heeft ook de kloof tussen de DeFi en de TradFi sector verkleint. Ook stelt het grootschalige investeerders in staat om crypto te verkrijgen binnen een raamwerk dat aansluit bij hun operationele en wettelijke vereisten.

Institutionele kwaliteit ETP’s bieden een veiligere, transparantere en efficiëntere manier van beleggen in crypto. Ook vermindert het de technologische en financiële barrières voor particuliere beleggers, die ze doorgaans weerhouden van beleggen in crypto.

Deze goedkeuring en regulering heeft gezorgd voor een enorme instroom in de cryptomarkt. Dit is erg belangrijk voor de liquiditeit van de markt, wat doorgaans voor een sterke omgeving voor een stijging kan zorgen.

Volatiliteit van Amerikaanse dollars

De volatiliteit van de Amerikaanse dollar hebben ook een bijzonder groot effect op crypto. Als de dollar sterk is, zijn de cryptoprijzen over het algemeen gedaald. Doorgaans wordt crypto aantrekkelijker als de dollar verzwakt, wat leidt tot een negatieve relatie tussen cryptoprijzen en de US Dollar Index.

Ondanks dat er historisch gezien een verband te zien was tussen crypto en de dollar, is dit geen consistente manier om toekomstige bewegingen op de cryptomarkt te voorspellen. Wel speelt het een belangrijke factor in de macro-economische factoren die nodig zijn voor een groeiende cryptomarkt.

Dominantie van stablecoins in crypto handelsvolume

Stablecoins zijn enorm dominant als het gaat om de cryptomarkt. Als we kijken naar het totale handelsvolume hebben stablecoins 90% hiervan in handen. Stablecoins zijn een onmisbare factor op de cryptomarkt. De stablecoins zijn voor veel investeerders een manier om volatiliteit onder controle te houden, waardoor de stablecoins de overhand hebben genomen.

Hiernaast worden stablecoins enorm veel gebruikt voor internationale betalingen en dagelijkse transacties. Hierbij wordt de stablecoin markt compleet gedomineerd door USDT en USDC, waarbij USDT ook compleet de overhand neemt.

De dominantie van stablecoins laat vooral zien dat er behoefte is aan minder volatiele activa op de cryptomarkt. Doorgaans reageren cryptocurrencies sterk op macro-economische en andere belangrijke factoren, waarbij sterke stijgingen en dalingen gezien kunnen worden. De dominantie van stablecoins toont een gebrek aan nauwelijks volatiele activa op de cryptomarkt.

Lees meer over:
bitcoin etfscryptomarkt

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...