Volgens deze indicator is de Bitcoin (BTC) prijs klaar voor een uitbraak

De Bitcoin markt ligt er gezond bij, zo luidt de conclusie van on-chain onderzoeker Glassnode in een recent weekoverzicht. Volgens analist Leich Eichholz wijzen bepaalde indicatoren zelfs op een uitbraak van de prijs.

Bullish: Stablecoin Supply Ratio daalt

De zogeheten Stablecoin Supply Ratio (SSR) indicator geeft de verhouding aan tussen het aanbod van Bitcoin en het aanbod van stablecoins. Dat zijn cryptovaluta die een vaste waarde vertegenwoordigen, gedekt door fiat geld of een mandje van assets. Zodra er sprake is van een groeiend volume aan stablecoins op de markt, duidt dat op ruimte voor groei in de prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een lage SSR-score betekent dat er relatief veel stablecoins klaar staan om bitcoins te kopen. En daarmee de prijs laten stijgen. Een hoge SSR houdt in dat er weinig stablecoins beschikbaar zijn en dat het meeste in Bitcoin zit, wat tevens weer inhoudt dat er veel verkoopkracht is. De dalende trend laat zien dat de koopkracht nu hoog is.

Volgens deze indicator is de Bitcoin (BTC) prijs klaar voor een uitbraak

Tether (USDT)

Er is veel te doen rondom deze stablecoins. Zo is er onzekerheid over de dekkingsgraad van deze munten. De voorraad aan Tether USDT is zelfs gegroeid naar 26 miljard dollar, maar het is schimmig of deze ook 100% gedekt zijn door dollars. Naar eigen zeggen houdt hun bank ook reserves aan bitcoin aan om de uitgifte van nieuwe USDT te dekken.

Ook lopen er diverse onderzoeken naar iFinex, de moedermaatschappij achter Tether Inc. en de Bitfinex exchange. Sommigen noemen de aandacht voor Tether overdreven en benoemen het als ‘FUD’: Fear, uncertainty & doubt’. Een poging van bitcoin tegenstanders om onrust te creëren op de markt en te profiteren van een dalende bitcoin prijs.

Maar het is niet alleen Tether die de stablecoin markt bepaalt. Ook stablecoin USDC wordt steeds meer gebruikt, zo laat deze grafiek zien.

Hodl-sentiment

Terug naar de grafieken van Glassnode. Een andere indicator, het ‘Hodling sentiment’, gebruiken ze om te laten zien dat Bitcoin er gezond uit ziet momenteel. Deze indicator geeft weer dat veel Bitcoin dat wordt gekocht direct verplaatst wordt van exchange naar wallets.

Je kunt hieruit opmaken dat er weinig interesse is in het verkopen van deze coins. Hierdoor daalt het aantal ‘liquide’ Bitcoins wat het weer meer schaarser maakt.

Volgens deze indicator is de Bitcoin (BTC) prijs klaar voor een uitbraak

Actieve adressen dalend

Maar niet elk sein staat op groen. Zo is het aantal actieve adressen op het netwerk gedaald in de maand januari. Op moment van schrijven is deze indicator weliswaar weer stijgende, maar is nog niet terug op de oude niveau.

Maar volgens Glassnode is dit niet op te vatten als een bearish signaal, maar eerder als een correctie nadat de markt behoorlijk oververhit was geraakt aan het begin van vorige maand.

Volgens deze indicator is de Bitcoin (BTC) prijs klaar voor een uitbraak
Lees meer over:
glassnodeIndicator