Volgens deze indicator is de bitcoin bullmarkt voorlopig nog niet over

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Indicator uitgelegd: Market Realised Gradient Oscillator

Op het gebied van on-chainanalyse zijn er diverse (complexe) indicatoren om het momentum van de markt te meten. Zet de huidige bullish trend zich door of keert de markt?

Een van de indicatoren die analisten gebruiken, is de zogenaamde Market-Realised Gradient Oscillator, een samengestelde indicator die in de workbench van Glassnode is te vinden.

Een oscillator kan koersbewegingen meten om te bepalen of een asset, in dit geval bitcoin, onder - of overgewaardeerd is.

Zoals de bedenker van deze indicator, de analist Checkmate zegt: het is een vrij nauwkeurige manier om het marktmomentum te meten.

Een korte uitleg van deze indicator, die het momentum in de markt meet door middel van duiding van instroom van (vers) kapitaal naar de assetklasse bitcoin.

De indicator gaat uit van de volgende principes:

  • Het marktmomentum is te beoordelen door de (verticale of horizontale) prijsverandering over een bepaalde periode te meten. Zodra de bitcoinprijs parabolisch stijgt, is dat logischerwijs een resultaat van marktmomentum.
  • De gerealiseerde prijs is de optelsom van alle waarden waarvoor elk beetje bitcoin over de blockchain is verstuurd.

    Heb je ooit 100 euro aan bitcoin gekocht en er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 100 euro (ook al ligt de marktprijs hoger).
  • Zodra de gerealiseerde prijs stevig stijgt, dan is dat een signaal dat er vers kapitaal 'organisch' de bitcoinmarkt instroomt.

    Want elke munt die wordt verkocht, heeft een koper met vers kapitaal. De steilheid van deze gerealiseerde prijscurve is een objectieve manier om de waardevermeerdering van bitcoin te beoordelen.
  • De Delta Gradient is het resultaat van het verschil tussen het verloop (gradient) van de spotprijs en het verloop van de gerealiseerde prijs. Hiermee wordt de relatieve verandering in momentum gemeten tussen de speculatieve en organische instroom van kapitaal naar de asset bitcoin.

Checkmate, de bedenker van deze indicator, heeft de historische waarden en prijsveranderingen op een logaritmische schaal statistisch genormaliseerd.

Hieronder een actuele weergave van deze indicator van Glassnode.

Volgens deze indicator is de bitcoin bullmarkt voorlopig nog niet over
140-day market realised gradient: 2010 - 2021

Zoals gezegd is deze indicator te gebruiken om meer inzicht te krijgen in de trend van de koers. De volgende regels gelden daarvoor:

  • Is de deltagradiënt positief (blauwe lijn boven rode nullijn), dan is een opwaartse trend te verwachten die even lang gaat duren als de periode van de oscillator (in de bovenstaande grafiek gaat het om 140 dagen). 
  • Zodra de deltagradiënt negatief is, is dat een signaal voor een zakkende markt voor een vergelijkbare periode. Zo sloeg de gradiënt negatief uit in de bearmarkt van 2018.
  • Zodra de gradiënt blijft pieken naar boven, is dat een signaal dat het momentum zich in dezelfde richting doorzet. En vice versa voor opeenvolgende correcties en de voortzetting van het bearish momentum.
  • Worden de toppen echter minder hoog (wel boven de nullijn, maar de curve daalt), dan is dat een signaal dat de rally in kracht afneemt.

    Het is technisch te interpreteren als een bearish divergentie en een potentiële omkering van de markt. Zie bijvoorbeeld de correctie die medio april 2021 plaatsvond na een periode van runs sinds eind 2020. 

Deze indicator de afgelopen zes maanden

Zoomen we in op de indicator op een tijdsperiode van de afgelopen zes maanden, dan zien dat de indicator flink steeg op 27 september en weer boven de nullijn kwam. Dat was een belangrijk signaal dat de markt keerde en een mooie groene maand in oktober was het gevolg.

Vervolgens is de indicator weer omhoog gekropen in de maand november, maar nog niet heel overtuigend. De komende weken zullen we polsen hoe deze indicator zich verder ontwikkelt.

Volgens deze indicator is de bitcoin bullmarkt voorlopig nog niet over
140-day market realised gradient: mei - november 2021

Huidige waarde: 3,95

De huidige waarde van de indicator is ~3.95 en dat betekent dat er nog ruimte is om te stijgen.

Historisch gezien ligt de top van deze indicator bij waarden vanaf 10 of hoger, zo merkt ook deze analist op in een tweet van 10 november (toen lag de score met 4.68 hoger ook omdat de afgelopen 24 uur wat winst is genomen door lange termijn investeerders).

Concluderend, de huidige bullcyclus is nog gaande en de top is nog niet 'in'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.