Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Ruim 23.000 Bitcoin (BTC) is er bij BitMEX door klanten weggehaald. Het is een eerste gevolg van het nieuws rondom de derivatenbeurs. De vier oprichters van de exchange worden in Amerika aangeklaagd door toezichthouder CFTC en het ministerie van Justitie.

Vanwege het overtreden van de Bank Secrecy Act riskeren de mannen een gevangenisstraf tot 5 jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitMEX nieuws

De markt komt enigszins op adem na het nieuws. Een dump van de spotprijs blijft vooralsnog uit. Op moment van schrijven handelt Bitcoin voor een spotprijs net onder $10.500 (-1,3%).

Kijken we naar de laatste cijfers, dan neemt de activiteit bij BitMEX af. Het aantal openstaande futures is met ruim 20% gedaald de afgelopen 24 uur. Handelaren kiezen eieren voor hun geld. Ze sluiten hun positie of bouwen deze af (‘deleverage’).

Even was er onduidelijkheid of BitMEX de fondsen van klanten kon vrijgeven, maar opnames vinden gewoon plaats na het tumult.

Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Ook cijfers van on-chain onderzoeker Glassnode uit Berlijn bevestigt: er is sprake van een uitvlucht. Ruim 23.000 Bitcoin is er in één uur bij de beurs weggehaald. Omgerekend 13% van wat er bij BitMEX in kas zit.

Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Bitcoin derivaten

De situatie van BitMEX staat op zichzelf, hoewel de futures maar voor een deel gereguleerd is. Futures zijn een financieel instrument om te speculeren op de toekomstige Bitcoin koers. Voor december 2017 kon je niet speculeren op een lagere koers, sinds de komst van de futures kan dat wel.

CME en Bakkt zijn gereguleerde beurzen, terwijl beurzen zoals Binance, OKex en BitMEX ongereguleerd zijn.

Ondanks het nieuws rondom BitMEX: de trend is al langer dat er minder speculatie plaatsvindt op de markt, zo meldt Cointelegraph. We zien dat de volumes met tientallen procenten is afgenomen.

Begin september was er nog sprake van 25 miljard dollar aan openstaande futures. Dat is gezakt naar 10 miljard dollar.

Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Bitcoin futures volume per beurs (September). Bron: Digital Assets Data

Futures versus spot

Wat betekent dat nu voor de spotmarkt? Is het nu negatief of juist positief? Een gedachtenrichting is: minder speculatie leidt tot minder volatiliteit, minder schokken in de markt.

Want in het ongereguleerde segment kunnen handelaren een leverage positie innemen tot 125x. Een dergelijk hoge hefboom is niet mogelijk in de normale financiële wereld. Sommigen betitelen zien het als een spelletje voor gokkers. Bovendien gaan er al langer geruchten dat beurzen market makers inzetten tégen hun klanten.

Ook de CFTC stelt in de aanklacht: één van de oprichters van BitMEX handelt met een eigen handelsbedrijf op zijn eigen beurs. Dat is strafbaar in de normale wereld.

Maar goed, zodra handelaren zeer risicovolle posities innemen, dan neemt de druk op de spotmarkt toe. Want iedereen met een (steeds grotere) hefboom, pompt zijn positie alleen maar op.

Black Thursday

Stijgt de speculatie, dan neemt de open interest toe en dan neemt dus ook de kans op fikse koersschommelingen toe. Dat is bijvoorbeeld op 12 maart tijdens Black Thursday gebeurd. Toen zijn er maar liefst 1 miljard dollar aan futures geliquideerd in 24 uur.

Het drukte de spotprijs op BitMEX even onder $3.600. Dat geeft dus een plotse schok in de markt.

Dat nu het volume op de futuresmarkt afneemt, dan kán dat leiden tot een meer stabiele prijsontwikkeling op de spotmarkt. Bitcoin zit namelijk nog steeds in een bullish cyclus.

Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Open interest en volume van bitcoin tijdens bull – en bearmarkten. Bron: amCharts

Tijdens een bullmarkt zijn er wel pieken in volumes zichtbaar, maar de markt blijft over het algemeen redelijk neutraal. Het geeft de spotmarkten ruimte, handelaren stappen over op spots in plaats van futures.

In de onderstaande grafiek is te zien hoe de volumes op de spotmarkten weer licht toenamen in augustus en september.

Ruim 23.000 Bitcoin weg bij BitMEX, wat betekent dit voor de prijs?

Spot exchange volumes. Bron: Digital Assets Data

Instituties

Bovendien zijn er inmiddels beurzen op de markt bijgekomen, waar het grote publiek misschien nooit van gehoord heeft.

Een van die beurzen is LMAX Digital, een reguliere exchange die recent ook cryptocurrency’s aanbiedt maar alleen aan instituties. Als particulier kun je er gewoonweg niet terecht.

Kyle Davies, medeoprichter van investeerder Three Arrows Capital, legt uit:

Op de korte termijn verwachten diverse traders consolidatie onder de weerstand bij $11.000, wat leidt tot meer zijwaartse activiteiten op de beurzen.

Analist John van Meer houdt er rekening mee dat we de future gap van $9.600 gaan opzoeken.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...