Vooral handelaren bij Binance en Deribit zijn negatief over prijs bitcoin

Uit data van beurzen blijkt dat met name bij Binance en Deribit veel bitcoin short posities worden geopend.

Shorts versus longs

Met een short positie anticipeer je als het ware op een prijsdaling. Volgens data van analysebedrijf Santiment zijn traders op de derivatenmarkt de laatste tijd blijven wedden op een prijsdaling.

De indicator die hier inzicht op geeft, is de “funding rate”. Het is de periodieke vergoeding die de eigenaars van derivatencontracten op een beurs elkaar op dit moment betalen.

Wanneer deze metric een positieve waarde heeft, betekent dit dat de long-traders een premie betalen aan de short-traders om hun posities vast te houden. Het geeft als het ware aan dat de meerderheid van een beurs op dat moment bullish is.

Aan de andere kant impliceert het feit dat de metric onder de nul ligt dat de handelaren op het desbetreffende platform bearish zijn. Als je naar de funding rates voor Binance en Deribit de afgelopen maand kijkt, zie je duidelijk dat deze twee beurzen negatief naar de markt kijken:

funding rate

Zoals de grafiek laat zien, waren de funding rates aan het einde van augustus allemaal nog overwegend positief. De meerderheid van de traders ging dus long.

Het sloeg echter in de tweede week van september om. De funding rates werden weer negatief en dus zijn de bears aan de winnende hand. Althans, qua sentiment.

Deze indicator zegt niet per se iets over een prijsvoorspelling, helemaal omdat er nog veel meer beurzen zijn waar bitcoinhandel plaats vindt. Daarnaast kan een short squeeze juist voor extra volatiliteit (in opwaartse richting) veroorzaken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsderivaten

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...