Vrijwilligers achter Wikipedia vragen stichting om geen bitcoin te accepteren

De community van Wikimedia-contributers heeft de Wikimedia Foundation verzocht om te stoppen met het accepteren van cryptodonaties. Daarmee komt er een einde aan de drie maanden lang debat.

Voorstel om donaties te stoppen

De Wikimedia Foundation is een non-profitorganisatie die Wikipedia en andere zusterprojecten financiert. De kennisbank wordt echter vooral bijgehouden voor enthousiaste vrijwilligers. Deze individuen praatten al geruime tijd over de ethiek van cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De in de VS gevestigde softwareontwikkelaar Molly White kwam op 10 januari met het voorstel. White staat op Wikipedia bekend onder de gebruikersnaam GorillaWarfare. Haar bijdrage bleek het startschot te zijn voor een online debat. Op de Requests for Comment-pagina werden meningen gedeeld en het voorstel doorgesproken.

Eerder deze week werd de stemmingsronde – na drie maanden gesteggel – gesloten. Wat bleek? Er waren 232 contributers voorstander en 94 respondenten tegenstander van het verbod. Daarmee wilde 71,7% een einde aan cryptodonaties.

“Daarom verzoekt de Wikimedia-gemeenschap de Wikimedia Foundation om te stoppen met het accepteren van cryptocurrency-donaties.”

Vrijwilligers achter Wikipedia vragen stichting om geen bitcoin te accepteren

Bezorgdheid

De redenen achter dit gewenste verbod zijn erg breed. Van bezorgdheid over ecologische duurzaamheid van bitcoin tot bijbehorende implicaties voor de reputatie van het platform. Ook zijn er vrijwilligers die twijfelen omdat “het accepteren van cryptocurrency’s gelijk staat aan een goedkeuring van de technologie.”

De stichting accepteert momenteel donaties in bitcoin en twee altcoins. In het afgelopen boekjaar ontving het meer dan $130.000 aan sponsering met cryptocurrency’s. Dit vertegenwoordigt slechts 0,08% van de omzet en is daarmee een van de kleinste donatiekanalen van de organisatie.

Toen de online discussie in januari startte, nam de Wikipedia Foundation het verzoek niet over. Destijds was de reactie als volgt:

“We hebben nooit cryptovaluta aangehouden en zetten dagelijks alles om naar fiatgeld (USD), wat nauwelijks milieu-effecten heeft.”

Of ze nu deze zelfde mening aan blijven hangen na dit officiële voorstel, is (nog) niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdonatie