Vroege miner die 100 Bitcoin verdiende in 2010, verplaatst zijn fortuin

Een oeroude miner heeft zijn bitcoin (BTC) verstuurd die hij in 2010 verdiende. Uit on-chain analyse blijkt dat de vroege vogel een deel van zijn 100 bitcoin naar een beurs heeft gestuurd.

Stokoude Bitcoin

Omdat de database van Bitcoin open en transparant is, kan iedereen deze bekijken en analyseren. Zo zijn er ook instanties die de bewegingen van alle bitcoin in de gaten houden. Tegelijk is Bitcoin ook pseudoniem: we weten dus niet wie deze vroege miner was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat we wél weten, is dat deze 100 BTC al meer dan tien jaar stil stonden op hetzelfde adres. De UTXO's, wat staat voor unspent transcation outputs, waren al een decennium lang onaangeroerd.

Leuk feitje: toen de miner deze 100 bitcoin verkreeg als subsidie voor het maken van het block, was de waarde hiervan nagenoeg $0. Met de koers van de dag van vandaag maakt de gelukkige vroege vogel zo'n $5 miljoen winst.

In 2010 kreeg iedere miner nog 50 BTC per gemaakt block. Sindsdien is dat getal een aantal keer gehalveerd, tot de huidige subsidie van 6,25 BTC per block. De bitcoin die gisteren zijn verplaatst, waren op 10 juni vrijgegeven in twee blocken vlak achter elkaar. Het was de tijd dat Satoshi Nakamoto, de anonieme geniale bedenker van Bitcoin, nog actief was.

Ongeveer de helft van de coins zijn verplaatst naar een wallet van de Duitse peer-to-peer beurs Bitcoin.de. Dit platform bestaat ook al sinds 2011. De resterende bitcoin bevind zich momenteel nog op een nieuw aangemaakt adres.

Analyse 'oude UTXO'

Omdat de blockchain dus transparant is, kun je alle transacties die op één dag plaatsvinden vangen in een grafiek. Onderstaande afbeelding laat zien welke coins er allemaal zijn uitgegeven op 24 februari. Zo zie je helemaal links een klein stipje: de 100 BTC van de miner uit 2010.

Vroege miner die 100 Bitcoin verdiende in 2010, verplaatst zijn fortuin

De vroege miner zou ook de altcoins Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) nog kunnen claimen en verzilveren. Omdat de blockchain in 2017 (en 2018) een kopie kreeg door onenigheid en haantjesgedrag tussen enkele prominenten, zijn ook deze tokens gedupliceerd in een nieuwe blockchain. De waarde hiervan is echter te verwaarlozen.

Het is vrij ongebruikelijk dat zulk oude bitcoin worden verplaatst. Eind januari gebeurde iets soortgelijks met 1000 BTC uit 2010. Vorig jaar werden er zelfs bitcoin uit 2009 verplaatst, toen Bitcoin nog maar enkele maanden bestond.

Wil je graag meepraten over het nieuws en alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: