VS achtervolgt gestolen crypto gelinkt aan Noord-Koreaanse Lazarus Groep

412 totale weergaven

 

De Amerikaanse overheid heeft stappen ondernomen om $ 2,67 miljoen aan cryptocurrency terug te krijgen die is gestolen door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus. 

DOJ pakt Lazarus Group

Het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) diende op 4 oktober 2024 verbeurdverklaringen in, met als doel beslag te leggen op $1,7 miljoen in Tether (USDT) en $970.000 in Avalanche-gebrugde Bitcoin (BTC.b).

Deze fondsen werden bevroren tijdens pogingen van de Lazarus Groep om hun onrechtmatig verkregen winsten wit te wassen via cryptomixers zoals Tornado Cash en Bitcoin-mixers Sinbad en Yonmix.

Fondsen traceren van de Deribit Hack

De eerste rechtszaak richt zich op de $1,7 miljoen in USDT die in november 2022 werd gestolen van Deribit, dat $ 28 miljoen verloor bij de aanval.

Na het binnendringen van Deribit’s hot wallet, wasten de Lazarus hackers het geld via Tornado Cash – een controversiële cryptomixer die bekend staat om zijn hulp bij het verdoezelen van digitale transacties.

Ondanks de pogingen van de hackers om het spoor te verbergen, traceerde de wetshandhaving de activa en bevroor een deel van de gestolen fondsen, waardoor verdere witwaspogingen werden gestopt.

De wereldwijde dreiging van de Lazarus Group

De Lazarus Group, een berucht Noord-Koreaans hackerssyndicaat, is in verband gebracht met talrijke cryptogerelateerde aanvallen, waaronder een hack van $ 235 miljoen van de Indiase exchange WazirX in 2024.

Het toenemende gebruik van geavanceerde witwastechnieken door de groep heeft het een topdoelwit gemaakt voor wereldwijde wetshandhavingsinstanties. De recente Amerikaanse acties onderstrepen de voortdurende inspanningen van de overheid om de financiële activiteiten van Lazarus aan banden te leggen.

Bredere implicaties

Hoewel de Amerikaanse overheid haar vermogen om illegale cryptocurrency op te sporen en in beslag te nemen heeft verbeterd, blijven de niet aflatende activiteiten van de Lazarus Groep een belangrijke bedreiging voor het crypto-ecosysteem.

Zoals deze hacks aantonen, ontwikkelen hackers voortdurend hun methoden om gestolen activa wit te wassen, wat het werk van wetshandhavers steeds moeilijker maakt. Ondanks deze uitdagingen is het succesvol bevriezen van fondsen in deze gevallen een opmerkelijke overwinning in de strijd tegen cybercriminaliteit.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....