Wat is Tether USDT?
staking coin" width="750" height="422" />
Een van de meest populaire crypto op dit moment is Tether (USDT). Deze coin werd opgericht in 2014 en draait dus al een behoorlijke tijd mee op de crypto markt. Het bijzondere aan deze token is dat het niet zomaar een token is, maar dat het gaat om een stablecoin.
Dit is een speciaal type crypto, waarvan de waarde gekoppeld is aan een fiat valuta. Door die koppeling is er sprake van stabiliteit en is de waarde zo goed als altijd $1, als deze crypto aan de dollar gekoppeld is. Tether is daar een goed voorbeeld van en dankzij die stabiliteit kan de token ook veelvuldig gebruikt worden als een betaalmiddel.
Belangrijkste punten van Tether
De onderstaande punten zijn de belangrijkste punten van Tether.
- Tether is een stablecoin die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar
- De koers van Tether is bijna altijd gelijk aan $1
- Door de crash van TerraUSD was er ook tijdelijk een daling in de Tether koers
- Tether is de grootste stablecoin en behoort ook tot de grootste cryptocurrencies
USDT Prijs statistieken
Hoe werkt Tether?
Tether is een speciaal soort crypto genaamd stablecoin. Dat wil zeggen dat de waarde gekoppeld is aan een fiat valuta en dat de waarde van de token stabiel is. In het geval van Tether is er een koppeling met de Amerikaanse dollar en is het de bedoeling om altijd een waarde van $1 te hebben.
Om te zorgen voor stabiliteit is er ook sprake van reserves. Bij Tether bestaan deze reserves uit Amerikaanse dollars. De reserves worden bovendien gecontroleerd door een onafhankelijk bedrijf.
Het is de bedoeling van Tether om de koppeling met de Amerikaanse dollar te bewaren. Als deze koppeling wegvalt, dan is de kans namelijk groot dat de waarde van de token gaat kelderen. Dit is in het verleden al gebleken bij andere stablecoins.
Door deze koppeling is Tether ook geschikt als betaalmiddel. Je ziet het ook steeds vaker voorkomen dat Tether ergens als betaalmiddel geaccepteerd wordt.
Lees verder – De beste stablecoins van 2024
De geschiedenis van Tether (USDT)
Tether werd in 2014 gelanceerd. Destijds was de naam van de token nog anders en heette deze RealCoin. Nog geen halfjaar na de release werd de naam al aangepast naar de naam die we nu allemaal kennen.
In principe was Tether gebaseerd op de Bitcoin blockchain, maar inmiddels worden er meerdere blockchains ondersteund. Hieronder vallen ook de blockchains van andere grote crypto als Ethereum en Solana.
In januari 2023 behoorde Tether tot de top 3 crypto. De stablecoin hoefde enkel nog de grote cryptocurrencies Bitcoin en Ethereum voor zich te dulden. Wel is Tether de grootste stablecoin die er is, want door de jaren heen heeft de coin een behoorlijke marktkapitalisatie weten te bereiken.
Door de jaren heen zijn er enkele dalingen geweest in de koers van Tether, ondanks de koppeling met de Amerikaanse dollar. Zo daalde de waarde naar $0,95 na het instorten van TerraUSD. In 2017 stond de waarde kort op $0,91, maar inmiddels is er geen sprake meer van dergelijke turbulentie in de koers.
Lees verder – De bekendste cryptomunten van 2024
Tether en de TerraUSD crash
Hoewel stablecoins in principe erg stabiel zijn door de koppeling met een fiat valuta, kan het ook wel eens gruwelijk mis gaan. Dat bleek bij de crash van TerraUSD, die zijn koppeling verloor met de Amerikaanse dollar en daardoor compleet instortte.
De gevolgen hiervan waren ook te merken bij Tether. Waar de koers normaal gesproken stabiel is en $1 is, was er nu sprake van een daling in de koers. Uiteindelijk wist Tether hier wel van te herstellen en inmiddels lijkt er de komende tijd geen sprake te zijn van een dergelijke crash.
Lees verder – Tether koers verwachting 2024 – 2030
Tether vs Bitcoin: Welke crypto is beter?
Tether en Bitcoin zijn beide erg grote en populaire crypto. Bij veel mensen roept dat dan de vraag op welke van de twee beter is. Het is echter lastig om daar een passend antwoord op te geven, want Tether en Bitcoin zijn namelijk erg verschillend.
Zo is Tether een stablecoin met een stabiele waarde en is Bitcoin juist volatiel omdat deze coin werkt met vraag en aanbod. Om die reden is het dus moeilijk om te zeggen welke beter is. Het is namelijk afhankelijk van welk type crypto jouw voorkeur geniet.
Tether | Bitcoin | |
Jaartal van oprichting | 2014 | 2009 |
Opgericht door | Brock Pierce, Reeve Collins en Craig Sellars | Satoshi Nakamoto |
Aantal beschikbare munten | Onbeperkt | Maximum van 21.000.000 BTC |
Stabiliteit | Hoge stabiliteit door koppeling met de Amerikaanse dollar | Geen koppeling met fiat valuta, waardoor grote schommelingen in de koers mogelijk zijn |
De voor- en nadelen van Tether
Aan bijna alles kleven voor- en nadelen. Dat is dus ook het geval met Tether. Welke voor- en nadelen het zijn, kan je zien in het onderstaande overzicht.
Voordelen van Tether
- Erg stabiel in vergelijking met andere cryptocurrencies
- Tether wordt wereldwijd vertrouwd, gebruikt en geaccepteerd
- De token is zeer toegankelijk en snel te gebruiken
- Een hoge liquiditeit
- Tether wordt gedekt door een fiat valuta
Nadelen van Tether
- Door de koppeling met een fiat valuta kan Tether te maken krijgen met extra regulering en maatregelen
- Tether is erg afhankelijk van externe blockchains
- De crypto wordt niet decentraal beheerd, maar door Tether Limited, het bedrijf achter de stablecoin
De toekomst van Tether
Voor de Tether ziet de toekomst er goed uit. De crypto geniet van een grote marktkapitalisatie en dat lijkt voorlopig ook nog wel zo te blijven. Als gevolg daarvan is de token dus erg stabiel qua waarde.
Het is goed mogelijk dat Tether in 2024 een nog grote marktkapitalisatie gaat krijgen en nog meer adoptie gaat vergaren. In 2024 staat er namelijk ook weer een Bitcoin halving op de planning. Die gebeurtenis zorgt vaak voor bull runs en dat is iets waar Tether dus ook van kan profiteren.
Wat is Tether Gold?
Het zien van de naam Tether Gold kan wellicht voor wat verwarring zorgen. Het is echter belangrijk om te weten dat Tether Gold (XAUt) een andere crypto is dan Tether (USDT). Die verschillen zijn ook vrij duidelijk merkbaar als je beter gaat kijken naar de twee.
Zoals bekend is Tether een stablecoin, waardoor de waarde in principe altijd $1 is. Tether Gold daarentegen is gewoon een normale crypto, waarvan de koers werkt met het vraag-aanbod principe. Dit wil dus zeggen dat die token veel volatieler is en dus minder betrouwbaar en stabiel dan Tether.
Als je liever stabiliteit hebt kan je dus het beste kiezen voor USDT. Neem je liever wat meer risico, dan kan XAUt een geschikte optie voor je zijn.
Hoe koop je USDT?
Tether is een van de grootste cryptocurrencies op dit moment. Doordat dat zo is, is Tether te verkrijgen bij veel van de grote exchanges. Ook in Nederland heb je hierbij diverse mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook exchanges te vinden die je de mogelijkheid geven om te betalen met iDEAL.
Als je Tether wilt kopen via zo’n exchange, dan kan je het beste kiezen voor Coinbase. Dit is een zeer betrouwbaar platform en is ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Naast Tether kan je er ook nog in veel andere crypto investeren, dus je hebt er meer dan genoeg keuze.
Tether samengevat
Tether is dus een van de grootste cryptocurrencies van dit moment. Bovendien is het ook een bijzondere crypto, want het gaat hierbij namelijk om een stablecoin. De waarde van Tether is daardoor gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, oftewel een fiat valuta.
De token begon in 2014 nog onder een andere naam, maar werd al snel bekend onder de naam Tether. Door de jaren heen is de token flink gegroeid. Die groei heeft ervoor gezorgd dat de stablecoin de positie inneemt die het momenteel heeft. Bovendien kan Tether door de stabiliteit ook gebruikt worden als betaalmiddel.
Door de jaren heen zijn er slechts enkele kleine dalingen geweest in de koers van de token. Een van die dalingen was het gevolg van het verliezen van de koppeling van TerraUSD. Hierdoor zakte de koers van Tether naar een waarde van $0,95.
Het lijkt erop dat Tether de koppeling met de Amerikaanse dollar niet zal verliezen. Hierdoor kan Tether een goede toekomst tegemoet gaan. Het is dan ook een zeer stabiele investering voor iedere investeerder die liever niet te veel risico wilt lopen.