Inflatiecijfer VS 8,5%, hoogste sinds december 1981

De inflatie in Amerika is in maart met 8,5% gestegen ten opzichte van maart 2021. Dat maakt het ministerie van Arbeid bekend, die een update geeft van de zogenaamde consumentenprijsindex (CPI).

Het is hoogste stijging sinds december 1981, ruim veertig jaar geleden. De CPI is een mandje van prijzen van producten en diensten zoals voedsel, energie maar ook huisvesting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan deze categorieën. De regering Biden bracht gisteren al signalen naar buiten dat het niet mee zal vallen. Er wordt gewezen naar Rusland.

Vooraankondiging slecht nieuws

Vooraf wilde de regering de schade beperken. De boodschap lijkt vooraf te zijn dat de inflatie in maart erg hoog zal uitvallen en dat de angst voor een recessie niet irreëel is.

“We verwachten dat de CPI in maart buitengewoon hoog zal uitvallen als gevolg van de prijsstijgingen door Poetin,” zei woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis, gisteren. “We verwachten een groot verschil tussen de kerninflatie en de totale inflatie, als gevolg van de wereldwijde verstoringen op de energie- en voedselmarkten.”

Psaki kondigt niet alleen het slecht-nieuws-gesprek van vandaag aan als de cijfers daadwerkelijk worden gepresenteerd, maar legt ook meteen de schuld bij de invasie van Rusland.

Kerninflatie extra hoog

De verwachting is dat de Amerikaanse CPI 8,3% hoger uit zal vallen dan maart 2021. In de CPI zitten de prijzen van een mandje aan goederen en diensten die representatief zijn voor een bepaalde groep huishoudens. Dit is de hoogste procentuele stijging in ruim 40 jaar.

De kerninflatie stijgt naar verwachting 6,6%, vergeleken met maart 2021. In de kerninflatie wordt een aantal prijzen niet meegewogen, omdat die relatief volatiel zijn en zo het beeld verstoren. Het gaat dan om voeding en energie. Psaki gaf gisteren aan dat het verschil tussen de CPI en kerninflatie worden veroorzaakt door een 25% stijging van de gasprijs.

Markt prijst 9% inflatie in?

De vooraankondiging van de inflatiecijfers lijkt bedoeld om een al te grote schok in de financiële markten te voorkomen. Die zijn al nerveus, omdat een hoge inflatie kan leiden tot het versneld laten oplopen van de rente en het versneld verkleinen van de balans door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

De laatste weken ebt de paniek weg uit de energiemarkten en zakken de prijzen weer wat. Het statement van Psaki kan er op duiden dat de Amerikaanse regering verwacht dat de inflatie de komende maanden afkoelt.

Het wordt een interessante bijeenkomst, vandaag. De vraag is hoe de markten reageren op de inflatiecijfers. Volgens crypto-analist Lark Davis denkt dat een inflatiecijfer (CPI) tot maximaal 9% nu is ingeprijsd door de markt. Een hoger -of veel lager- cijfer zal leiden tot veel volatiliteit.

Bitcoin

De koers van bitcoin lijkt uit het dal onder $40.000 te klimmen en stijgt richting $41.000 deze dinsdagmiddag.

Onder meer Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, reageert op het inflatienieuws.

Lees meer over:
inflatieVS