VS zet bitcoin adres op zwarte lijst vanwege Russische defensieverkopen

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zet twee cryptoadressen op een zwarte lijst. Ze zijn gekoppeld aan een Russische wapenhandelaar.

Sancties op adressen

Woensdag gaf het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het minister van Financiën een verklaring met meer details. Het zou gaan om een bitcoin- en ethereum-adres. Ze zijn gebruikt door Jonatan Zimenkov, de zoon van Igor Vladimirovich Zimenkov. Althans, dat is de stelling van de Amerikaanse overheid.

Volgens de OFAC hebben vader en zoon Igor en Jonatan Zimenkov samengewerkt om Amerikaanse sancties te ontwijken. Ze hebben een netwerk opgetuigd dat Russische bedrijven helpt.

“Igor Zimenkov werkte met zijn zoon Jonatan Zimenkov en een breed netwerk van individuen en entiteiten om Russisch defensiemateriaal te verkopen aan regeringen van derde landen.”

Volgens de Amerikaanse overheidsfunctionarissen hadden zowel Igor als Jonatan contact met gesanctioneerde Russische defensiebedrijven. Opmerkelijk genoeg staat er geen geld (meer) op de twee adressen en is er in totaal ook maar keer interactie mee geweest.

Je kunt dit zelf inzien in de blockexplorers of op je eigen node. Het adres is: bc1qfg4gfg0y6t6xjnpmlhuwx5k0wlw6nmfzxn2psc. Het ether-adres is wel veelvuldig gebruikt. Naast de twee crypto-adressen is er nog een hele groep bedrijven en individuen op de sanctielijst gezet.

Spierballentaal

Ook zegt het verder weinig: de Russen kunnen nog steeds bitcoin gebruiken en nieuwe adressen genereren. Verder zijn betalingen niet te stoppen en het geld is niet zomaar te confisqueren. De Verenigde Staten lijkt met deze spierballentaal vooral te willen laten zien dat ook cryptovaluta in het vizier heeft.

Het is niet uniek dat de OFAC dit soort adressen op een sanctielijst zet. Eerder deden ze het ook met Tornado Cash, een coinmixer. De OFAC beweerde destijds dat de app is gebruikt door de door de hackgroep Lazarus, die gesponsord zouden zijn door Noord Korea.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws