Waarom bitcoin mogelijk een 2020-achtige rally te wachten staat

Na een paar ruige maanden voor de bitcoin koers zijn we de afgelopen dagen als een raket de lucht ingegaan. Nadat bitcoin eindelijk met overtuiging de 45.000 dollar doorbrak, zijn we op maandag zelfs over de 48.000 dollar heengegaan.

Hiermee zijn de verliezen voor 2022 weer omgezet in groene cijfers en kunnen we rustig naar boven kijken, waarbij het eerste target rond de 50.000 dollar lijkt te liggen. Ondanks de matige koersprestaties van bitcoin zijn de echte hodlers rustig gebleven en lijkt de verkoopdruk nu langzaam te verdwijnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De opbouw van een rally

Analist Dylan LeClair wist bijvoorbeeld te melden dat, terwijl bitcoin rond de 48.000 dollar handelt, het percentage van de supply die al 1 jaar of langer stilstaat alleen in september 2020 hoger was dan nu. Hetgeen een veelbelovende basis lijkt voor een met 2020 vergelijkbare rally.

Kort nadat we in september 2020 al tekenen van herstel zagen voor de bitcoin koers, gingen we richting het einde van dat jaar als een raket richting de 30.000 dollar. Bitcoin eindigde 2020 uiteindelijk met een stijging van 416 procent over het hele jaar.

Mede-analist Brett Munster constateert hetzelfde patroon als Dylan LeClair en voegt daaraan toe dat het groeitempo waarop de hoeveelheid bitcoin die langer dan 1 jaar stilstaat hoger is dan ooit. Munster verwacht dat dit uiteindelijk voor nieuwe all-time highs moet zorgen in de komende weken tot maanden.

Ook de derivatenmarkt ziet er goed uit

De rally van 2021 werd voor een deel gedreven door excessieve speculatie op de derivatenmarkt. Het interessante aan de huidige rally is dat die speculatie vrijwel niet aanwezig lijkt, hetgeen erop wijst dat het vooral de spotmarkt is die momenteel de dienst uitmaakt.

Met andere woorden, het gaat nu om echte kopers die de koers bepalen en niet de gokkers op de derivatenmarkt.

Dat maakt de huidige rally een stuk gezonder en dat is een betere basis voor een bullmarkt dan hoge mate van speculatie.

Een analist van CryptoQuant legt het als volgt uit: "Vergeleken met vorige jaren liggen de funding rates voor bitcoin momenteel een stuk dichter bij de nul."

De kans is groot dat de enorme koopdrift van de Luna Foundation Guard ook meespeelt in de rally die we momenteel zien. Het stablecoin-protocol wil in totaal voor 10 miljard dollar aan bitcoin bij elkaar verzamelen. Op dit moment heeft het al 27.784 bitcoin gekocht goed zijn voor een waarde van 1,3 miljard dollar.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....