Waarom heeft de Federal Reserve een inflatietarget van 2 procent?

De Amerikaanse Federal Reserve heeft een inflatiedoelstelling van 2,0 procent en doet er alles aan om dat percentage te bereiken. Waarom is dat target eigenlijk vastgesteld op 2,0 procent en waarom is dat percentage zo belangrijk of bijna heilig voor centrale banken over de hele wereld?

Pure psychologie

De waarheid is dat het getal van 2,0 procent uit de lucht gegrepen is en uiteindelijk een basis heeft in de psychologie. Federal Reserve president Jerome Powell krijgt in de bovenstaande video een vraag over die inflatiedoelstelling en zijn uitleg is niet om over naar huis te schrijven.

Het is op basis van zijn woorden meteen duidelijk dat er eigenlijk helemaal geen wetenschap of theorie aan die specifieke doelstelling ten grondslag ligt.

Ze spreken die 2,0 procent uit en proberen de inflatie op dat niveau te houden om de psychologie van de massa te beïnvloeden.

"Als mensen geloven dat de inflatie rond de 2,0 procent blijft, dan blijft de inflatie daar ook", zo waren ongeveer de woorden van Federal Reserve president Jerome Powell. Tot zover de belangrijkste centrale bankier ter wereld...

Waarom is dit zo belangrijk?

In principe maakt het dus blijkbaar niet heel erg uit op welk niveau de inflatie ligt. Zolang de centrale bank maar het vertrouwen kan scheppen dat zij de inflatie rond dat niveau kunnen houden. Om die reden is het nu zo belangrijk voor de Federal Reserve om dit getal verder omlaag te krijgen.

Het nadeel is dat ze daar natuurlijk renteverhogingen voor nodig hebben en dat drukt momenteel zwaar op de economie.

De algemene consensus onder economen is dat we dit jaar nog met een recessie te maken krijgen, waardoor de rente mogelijk in 2024 weer moet zakken.

Voor bitcoin zou het meer dan welkom zijn als de rente rond de halving van april 2024 begint te zakken. Als dan vervolgens ook de Spot Bitcoin ETF van BlackRock er op dat moment doorkomt, dan kan het weleens een heel sterk jaar worden voor de digitale munt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....