Waarom opent Joe Biden nu de aanval op bitcoin en crypto?

Bitcoin is door Satoshi Nakamoto bedacht als antwoord op het traditionele financiële systeem, dat wordt gedragen door schuldcreatie en inflatie. Als gevolg daarvan zagen bitcoiners de overheid lange tijd als de grote vijand. Ook vandaag nog denken veel mensen dat de Amerikaanse overheid van plan is om de crypto-industrie te neutraliseren met wetgeving.

Waarom valt Joe Biden juist nu bitcoin en crypto aan met nieuwe belastingwetten?

Aanval op de mining-industrie

Hoewel veel mensen binnen de industrie optimistisch zijn over de toekomst van bitcoin en crypto in de Verenigde Staten, komt de administratie van president Joe Biden nu met een wetsvoorstel dat nieuwe belastingen voor bitcoin- en crypto-miners wil introduceren.

Die actie zorgt voor een hoop onzekerheid bij investeerders, die bang zijn dat deze nieuwe belastingen ten koste gaan van een groeiende sector.

In het omzet-voorstel van het ministerie van financiën voor 2025 staat een nieuwe belasting van 30 procent op de energiekosten voor crypto-miners.

Mocht die wet erdoor komen, dan kan dat enorme gevolgen met zich meebrengen voor de industrie. “Ieder bedrijf dat computing gebruikt, van zichzelf of geleende apparatuur, om digitale assets te minen, zou hiermee 30 procent belasting moeten betalen over zijn elektriciteitsverbruik”, aldus het Amerikaanse ministerie van financiën.

Miners vluchten uit Amerika?

Deze belasting zou er weleens voor kunnen zorgen dat miners in Amerika hun biezen pakken en vertrekken. Op dit moment is Amerika nog dominant binnen de mining-industrie, maar China heeft laten zien dat de industrie snel kan reageren.

Na het Chinese verbod verplaatste de kern van de industrie zich razendsnel naar de Verenigde Staten. “De voorgestelde 30 procent belasting op het minen van digitale assets zou de voorsprong die de industrie in Amerika heeft vernietigen”, zo roept de verontwaardigde Amerikaanse Senator Cynthia Lummis.

Voor bitcoin zelf vormt dit natuurlijk geen bedreiging. Na de introductie van de Spot Bitcoin ETFs in Amerika is het onwaarschijnlijk dat er nog een algeheel verbod op de digitale munt komt. Daarmee zou de Amerikaanse overheid zichzelf financieel in de voet schieten, naarmate een groter deel van de marktwaarde zich in Amerika bevindt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....