Patent Walmart voor eigen stablecoin, Libra look-a-like in de maak?

De Amerikaanse multinational Walmart heeft interesse in een eigen cryptomunt. Dat blijkt uit een patent dat het bedrijf uit Arkansas heeft ingediend bij de U.S. Patent and Trademark Office. Gaat de retailer Facebook achterna?

Walmart met eigen munt

Het verzoek voor de patent is op de website van het patentenkantoor publiekelijk online gezet. Volgens de documenten wil Walmart ‘een digitale valuta genereren door deze aan een reguliere currency vast te maken’. Eigenlijk gaat het hier dus om een stablecoin, een eigen digitale munt gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. De eerste notities van dit document dateren al uit januari van dit jaar. Op 1 augustus is het officiële verzoek ingediend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De munt moet worden gebruikt om de ‘financial inclusion’ te vergrootten. Dit houdt in dat ze meer mensen onderdeel willen maken van het financiële ecosysteem van het bedrijf. De nieuwe activa moet er voor zorgen dat burgers die hier nog geen deel van uit maken, er ook bij kunnen worden betrokken.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]Voor mensen met een laag inkomen kan cash geld problematisch zijn. Door deze cash te bewaren en gebruiken kan voor deze doelgroep te duur worden omdat ze simpelweg van week-tot-week leven.[/penci_blockquote]

Het klinkt allemaal heel buzz en het lijkt erop dat het een mooi sausje is om macht over het geld te krijgen dat gebruikt wordt voor de aankopen. Het patent richt zich op de burgers met een laag inkomen door een oplossing te bieden voor de kredietproblemen.

Libra look-a-like

Walmart doet daarmee een gooi naar de waardepropositie die Facebook ook aansnijdt. De Libra is bedoeld om mensen die nog geen bankrekening hebben er eentje (in de vorm van de Calibra portomonee) aan te kunnen bieden. Het geeft ook een mogelijkheid om (internationale) betalingen te doen tegen lage kosten.

Facebook kreeg de wind tegen en moest zich in een hoorzitting verantwoorden tegen het congres. Het is twijfelachtig of deze munt er überhaupt wel gaat komen. De kans is aannemelijk dat Walmart dezelfde weg moet bewandelen. Ondanks dat ze geen privacy-schandalen aan zich hebben hangen, zal Walmart ongetwijfeld geen vrijbrief krijgen voor deze ontwikkeling.

Walmart heeft in totaal al 54 patenten aangevraagd die met blockchain te maken hebben. Eind juni maakte de afdeling uit China bekend dat er een Traceability Platform op de Vechain blockchain gemaakt ging worden. Eind 2020 moet de helft van al het vlees via de blockchain te tracen zijn.

Bron: Coinspeaker