Wat is er aan de hand met de Chinese economie?

De problemen voor de Chinese economie nemen met de dag toe, terwijl beleidsmakers er alles aan proberen te doen om de ellende op de vastgoedmarkt op te lossen; waarbij de focus ligt op de problemen bij Country Garden, een gigantische projectontwikkelaar in China. De grote vraag is natuurlijk wat de problemen voor de Chinese economie veroorzaakt en wat dat mogelijk betekent voor de bitcoin koers.

Waarom zit de Chinese economie in de problemen?

In tegenstelling tot de consument in het Westen, werd het Chinese volk behoorlijk aan zijn lot overgelaten tijdens de COVID-19 pandemie. De enorme economische explosie die werd verwacht na de heropening in China bleef uit en dat lijkt nu voor problemen te zorgen. Waar we in het Westen een hoop steun kregen van de overheid, is daar in China geen sprake van.

Verder neemt de vraag naar Chinese exportproducten af, omdat belangrijke handelspartners van het land plotseling met veel hogere prijzen moesten dealen.

Verder zit 70 procent van het vermogen van Chinezen in vastgoed en de enorme ellende binnen die sector slaat nu over op de rest van de economie.

Overigens is dit niet de eerste keer dat er grote zorgen zijn over de Chinese economie. De alarmbellen gingen tijdens de Kredietcrisis van 2008-2009 ook al af en in 2015 zagen we iets vergelijkbaars met zorgen over een grote kapitaalvlucht. Die problemen werden opgelost door veel schulden te maken, waar het land nu de rekening voor lijkt te moeten betalen.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is op voorhand lastig te zeggen wat deze ontwikkelingen betekenen voor de bitcoin koers. Waar het wel op lijkt is dat de Chinese centrale bank de economie weer moet stimuleren om de boel aan de gang te houden. Ze moeten de Chinese consument ervan overtuigen om meer uit te geven en niet te gaan sparen.

Economen wijzen de zwakke binnenlandse consumptie aan als reden voor de dalende investeringen in de private sector en de deflatie die momenteel dreigt voor China. Als deze ontwikkelingen doorzetten, dan kan de deflatie verergeren en de schuldproblemen binnen de economie vergroten.

Wat is er aan de hand met de Chinese economie?

In vergelijking met de Westerse economieën draait de Chinese economie veel en veel minder op de binnenlandse consumptie. Daar moeten ze nu wellicht de rekening voor betalen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....