Wetsvoorstel moet voorkomen dat Chinese digitale yuan in VS te gebruiken is

Wetsvoorstel moet voorkomen dat Chinese digitale yuan in VS te gebruiken is

Drie Republikeinse senatoren willen voorkomen dat de digitale yuan de Amerikaanse markt overspoelt. Ze hebben een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat platforms en apps deze software gaan hosten.

Geen digitale yuan

Het gaat om de senatoren Tom Cotton, Mike Braun en Marco Rubio. Samen zijn ze bezorgd dat de technologie zou kunnen worden gebruikt om inwoners van de VS te bespioneren. Daarom hebben ze een wetsvoorstel opgesteld met de naam 'Defending Americans from Authoritarian Digital Currencies Act'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze willen daarmee de invloed van China in de Verenigde Staten beperken. Het voorstel van de senatoren is bedoeld om te voorkomen dat in Amerika gevestigde bedrijven (zoals Google en Apple) applicaties gaan hosten die de Chinese digitale yuan promoten.

Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) staat ook wel bekend als de e-CNY.

Cotton schrijft in een tweet:

"De Chinese Communistische Partij zal haar digitale valuta inzetten om iedereen die het gebruikt te controleren en te bespioneren. We kunnen China die kans niet geven . De Verenigde Staten moeten de poging van China om onze economie op het meest basale niveau te ondermijnen afwijzen."

Omdat het centrale bankengeld is, komt de gehele infrastructuur van dit betaalsysteem in handen van één partij; in dit geval China. Waar digitaal geld nu nog in handen is van commerciële banken en contant geld uit de printpers van de centrale bank komt; wil men daar met CBDC's verandering in brengen.

China loopt voorop

China is al erg ver met de ontwikkeling van zijn digitale geld. Naar verluidt ondersteunt een van de grootste berichten-apps van het land, namelijk WeChat (van Tencent) al sinds begin januari de e-CNY.

Eerder dit jaar maakte de digitale yuan zijn debuut op de Olympische Winterspelen in Peking, waar het werd gebruikt in een internationale proef.

Overigens zijn er ook wetsvoorstellen opgesteld om een digitale dollar te voorkomen. Er zijn ook politici (zoals Tom Emmer) die dit geen goed idee vinden en een 'digitale valuta van de Federal Reserve' willen voorkomen.

Bitcoin speelt zich af buiten dit spectrum van centralisatie. Bitcoin werkt mondiaal, is decentraal en heeft niets met politici en centrale banken te maken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
China CBDC

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties