China lanceert app voor digitale yuan op iPhone en Android

Een eerste testversie van de wallet voor de digitale yuan is nu te gebruiken voor een select groepje mensen in China. Het gaat om de mobiele app voor de e-CNY, de electronische Chinese yuan. De app is live en naar verluidt te downloaden in de AppStore (iOS) en PlayStore (Android) in China.

Centrale bankengeld

Let wel op: het gaat hier om de pilotversie van e-CNY. Dit is digitaal geld dat is uitgegeven door de Chinese centrale bank. De People's Bank of China (PBoC) is al jaren bezig om deze technologie te ontwikkelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lange tijd was de wens om het systeem live te laten gaan tijdens de winterspelen in Beijing. Deze starten 4 februari aanstaande in de hoofdstad van het Aziatische land.

Naar verluidt kunnen gebruikers de app voor de Chinese Central Bank Digital Currency (CBDC) nu downloaden op hun iOS- en Android-apparaten. Ze kunnen hiermee "persoonlijke wallets openen en beheren" en "uitwisselingen met de e-CNY uitproberen".

Dat blijkt uit een tweet van BlockBeats, een lokaal nieuwscentrum.

De mobiele portemonnee is beschikbaar in geselecteerde regio's. Om mee te kunnen doen aan de pilot, moeten gebruikers zich fysiek op een van de 11 locaties bevinden: Shenzhen, Suzhou, Xiong'an, Chengdu, Shanghai, Hainan, Changsha, Xi'an, Qingdao, Dalian en het gebied van de Olympische Winterspelen.

De ontwikkelaar van de app voor de e-CNY is het "Digital Currency Research Institute" van de People's Bank of China.

DC/EP

China is overduidelijk koploper wat betreft de ontwikkeling van centrale bankengeld. Zelf noemen ze het DC/EP: Digital Currency, Electronic Payment. Het ligt zeer voor de hand dat dit systeem helemaal is dichtgetimmerd. Ga er dus maar vanuit dat het neerkomt op een centraal aangestuurde massa-surveillance.

Daarmee is dit het tegenovergestelde van bitcoin. Bitcoin (BTC) is ook digitaal geld, maar niemand is er de baas over. Bitcoin is wel privacyvriendelijk, permissieloos en de valuta is schaars (met maximaal 21 miljoen BTC). Hier heeft geen centrale bank iets over te zeggen.

Het is hoogstwaarschijnlijk ook niet mogelijk om bitcoin te kopen met de e-CNY. Momenteel is het op de 'traditionele' manier al lastig om met renminbi's aan bitcoin te komen. Mede hierdoor (en tevens door kapitaalcontroles) is stablecoin Tether een populair alternatief in mainland China.

In Nigeria is onlangs ook de wallet voor de eNaira gelanceerd. Ook in andere landen lopen pilots en tests. Anderzijds heeft de overheid van El Salvador ook een app ontwikkeld. Naast de Amerikaanse dollar, heeft deze echter ook bitcoin ingebouwd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCChina