Whale verstuurt 10 jaar oude bitcoin ter waarde van $10 miljoen

Whale verstuurt 10 jaar oude bitcoin ter waarde van $10 miljoen

Een mysterieuze whale heeft tien jaar oude bitcoin verstuurd.

Bitcoinwhale

Volgens Philip Swift, de bedenker van de on-chain analysetool Lookintobitcoin, is er afgelopen week in totaal 510,65 BTC verstuurd. Dit heeft de marktwaarde van bijna $10 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er worden wel vaker dit soort bedragen verstuurd met bitcoin. Maar het bijzondere van de transacties waar Lookintobitcoin naar verwijst, is dat de eigenaar tien jaar lang niet aan deze unspent transaction outputs (UTXO's) had gezeten.

Alle geldstromen van on-chain bitcointransacties zijn te volgen. Het is allemaal wel pseudoniem, omdat je een private key kunt genereren zonder je ergens te hoeven registreren. Daarom weten we niet wie er achter deze betaling zit.

UTXO-muntjes

Bij elke betaling die je doet, creëer je ten minste een nieuwe UTXO. Zie het als een muntje die als wisselgeld krijgt bij de supermarkt. Deze kan dan x aantal dagen in jouw portemonnee zitten, alvorens je deze weer uitgeeft bij een andere winkel.

Met fysiek geld weet je de metadata van de munt niet, zoals de dollarwaarde en de precieze datum en tijd op moment dat je deze munt in handen kreeg. Met bitcoin-muntjes (UTXO's) is dat wel het geval: al deze data staat in de blockchain en kun ook jij met een eigen node verifiëren en analyseren.

Op de website UTXO.live kun je de beweging van UTXO's inzien, net als data wanneer de UTXO is aangemaakt.

Intussen zijn er nog duizenden bitcoin die wél langer dan 10 jaar stilstaan, waaronder de coins van Satoshi Nakamoto. Glassnode houdt hierover data bij: het worden steeds meer decennia-oude coins.

De statistiek staat momenteel boven de 2,5 miljoen BTC, en dit getal loopt eigenlijk sinds het begin van bitcoin in 2008 alleen maar op. Dit is ongeveer 13% van álle bitcoin die er momenteel in omloop zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin whale

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties