Whales accumuleren bitcoins, maar aantal bitcoin adressen neemt fors af

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De markt wordt nog steeds gekenmerkt door veel angst. De Crypto Fear & Greed Index staat op '28', wat staat voor angst.

Sinds 31 december 2021 staat deze index onder de '40' met een score van '10' op 8 januari 2022 als absoluut dieptepunt.

Het prijsverval startte echter op 18 januari om uiteindelijk op 24 januari de $32.951 aan te tikken als bodem.

Whales accumuleren bitcoins, maar aantal bitcoin adressen neemt fors af
Crypto Fear & Greed Index

1. Bitcoinbalansen

Anderzijds zien diverse on-chainindicatoren er positief uit voor bitcoin. Analist Willy Woo merkt (enkele dagen geleden) op dat de nettobalans van beurzen weer dalende is, een goed teken.

Woo wijst erop dat lange termijn investeerders (die bitcoin 5 maanden of langer vasthouden en historisch gezien zuinig zijn op hun bitcoin) voorlopig vasthouden en dat grotere entiteiten zoals whales weer bijkopen onder het $40.000 level.

De notie dat de nettobalans negatief is, wordt bevestigd door data van Glassnode.

Whales accumuleren bitcoins, maar aantal bitcoin adressen neemt fors af
bron: Glassnode

2. Bitcoin Liveliness

Een manier om het gedrag van deze hodlers te meten, is de Bitcoin Liveliness. In on-chain termen is deze indicator het resultaat van het aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) te delen door het totaal aantal Coin Days Created.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (UTXO niet uitgegeven). Wordt een munt echter uitgegeven ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Een stijgende indicator betekent dat er relatief meer oude munten worden uitgegeven. Een dalende indicator is dat de hodlers hun vasthouden en accumulatie.

De onderstaande neerwaartse trend van deze indicator betekent een accumulatiefase in de huidige markt, zien ook de analisten van Glassnode.

3. Bitcoinadressen dalende

Accumulatie of niet, door de heersende angst op de markt is er weinig vers bloed in de markt. Een indicator daarvoor is een toe - of afname van het aantal bitcoinadressen.

Het is in ieder geval een metric om de komende weken in de gaten te houden.

De afname in adressen geldt over alle typen investeerders, van whale tot witvisje.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...