Deze Bitcoin Lightning Network app maakt chatten gemakkelijk

Update Whatsat laat je, net als bijvoorbeeld Whatsapp, berichten versturen. Whatsat regelt dit echter via het Lightning Network van bitcoin. Door deze toepassing is het mogelijk berichten te versturen waar niemand anders dan de verzend en ontvanger weet van heeft.

In de basis ziet de applicatie er niet erg gebruiksvriendelijk uit. Om dit te verhelpen werd er binnen de community flink geknutseld. Door het open karakter van bitcoin en het Lightning Network kan iedereen applicaties bouwen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fusion 44 komt met de eerste app voor Whatsat. In onderstaande tweet zie je hoe het chatten via de applicatie er uit ziet. En, als je niet beter zou weten, zou je zeggen dat het een doodnormale chatapp is.

Wil je de app zelf checken? Ga dan naar de GitHub van fusion 44.3 november:
Sinds de opkomst van het internet strijden cyberphunks voor het recht op privacy, ook (en met name) online. Bitcoin (BTC) is hier een goed voorbeeld van: je kunt ongehinderd met elkaar transacties uitvoeren.

Ook de roep om privacy op het gebied van berichten versturen groeit.

Bovenop het netwerk van Bitcoin is een tweede laag uitgerold: het Lightning Network (LN). En daar bovenop kan ook weer gebouwd worden. Met Whatsat kun je op het testnet nu al peer to peer berichten sturen, deze zijn door niemand anders in te zien dan de verzender en ondvanger

Meer weten over Lightning? Check de Hup Bitcoin Podcast!

Whatsat

Whatsat is een chat applicatie die nodes op het Lightning Network berichten laat versturen. Een tegenhanger van WhatsApp dus, maar dan kijkt Facebook niet mee.

Nodes op LN maken verbindingen om vervolgens BTC te kunnen versturen. De bonus: het netwerk is een stuk anoniemer te gebruiken dan de basislaag van bitcoin. Whatsat gebruikt deze technieken om berichten te kunnen versturen.

Data

De applicatie voegt nieuwe/andere data toe aan transacties op het netwerk. In plaats van betalingen verstuur je berichten via de andere nodes op het netwerk naar de ontvanger.

Tot op heden kun je deze berichten zonder kosten versturen. Maar wanneer dit aanslaat kunnen nodes verwerkingskosten rekenen. Dat kan interessant zijn wanneer je graag extra satoshi’s wil verdienen met je node.

In de praktijk kun je straks encrypted met elkaar communiceren, via het Lightning Network en afgeschermd van de rest van de wereld.

Als je het wil uitproberen, dan kan dat. Check de GitHub van Whatsat om op het testnet van Lightning aan de slag te gaan.

Check de video hieronder om Whatsat in de parktijk te zien. Het ziet er nog lang niet zo flashy uit als de populaire chat apps, maar het is een mooi begin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...