Wikipedia stopt na 8 jaar met accepteren van bitcoin donaties

Wikipedia moet het voortaan doen zonder bitcoin donaties. De stichting achter het grote kennisplatform besluit na maanden overleg te stoppen met het accepteren van bitcoin. De beslissing lijkt te komen uit een gesprek en onderzoek onder lezers/gebruikers.

Zowel de Wikimedia Foundation als bitcoin zullen prima zonder elkaar doorgaan. Donateurs konden hun bitcoin storten via tussenpartij BitPay. Naast BTC worden ook donaties met ether en bitcoin cash geschrapt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'70% is tegen'

In een uitgebreid persbericht geeft de Wikimedia Foundation tekst en uitleg: "De Wikimedia Foundation heeft besloten om direct te stoppen met het accepteren van cryptocurrency als middel om te doneren.. we nemen deze beslissing op basis van recente feedback van vrijwilligers en donors."

De beslissing wordt deels genomen op basis van de mening van een relatief kleine groep mensen. Wikipedia kent miljoenen gebruikers, maar in een eerdere stemmingsronde onder 326 bijdrages werd duidelijk dat men het in deze specifieke groep niet eens is met het beleid.

232 van de stemmers was voorstander voor het stoppen van bitcoindonaties.

Bitcoin en Wikipedia

Wikipedia accepteerde al sinds 2014 bitcoin voor donaties. Het sentiment is de afgelopen jaren echter langzaam omgeslagen. Sommige partijen willen af van bitcoin wegens het beeld dat heerst over het energiegebruik van het netwerk. Bitcoin, en dan specifiek miners, zouden bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Sinds 2014 is er veel gebeurd. Er zijn een hoop negatieve verhalen, maar het netwerk en de industrie rondom bitcoin is sterk gegroeid. Bitcoin is inmiddels zelfs een nationale munt van twee landen: El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ook is het merk van bitcoin inmiddels wereldwijd bekend. Er zijn miljoenen gebruikers.

Tegelijkertijd is bitcoin een open en vrij platform. Ook Wikipedia is niet verplicht om het te accepteren als vorm van geld. Ook werd er in 2021 volgens de Wikimedia Foundation slechts door 347 mensen gedoneerd met behulp van cryptocurrency's.

De donaties die werden ontvangen werden rechtstreeks omgezet naar dollars. Er was dus geen beleid om te sparen in bitcoin. Dat maakt het ook makkelijker om er mee te stoppen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...