‘Winstmarge van hodlers met 15% steeds dunner’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Realised cap

De metric realized cap)is in 2018 ontworpen door de analisten Nic Carter en Antoine Le Calvez. De realised cap is niet de market cap (alle bitcoin x de marktprijs), maar alle bitcoin maal de laatst bekende waarde. Heb je ooit voor 100 euro bitcoin gekocht en niet verkocht dan is de gerealiseerde waarde 100 euro aan bitcoin. Terwijl de marktprijs van die 100 euro aan bitcoin hoger kan liggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deel je de realised cap door het aantal gedolven bitcoin, krijg je daaruit de gemiddelde gerealiseerde prijs. Die ligt doorgaans lager dan de marktprijs, omdat het merendeel van alle beetjes bitcoin tegen een lagere prijs zijn aangekocht dan de huidige marktprijs.

De Nederlander Plan B brengt deze metric onder de aandacht op zijn veelbezochte Twitteraccount.

Hij leidt uit de metric het volgende af:

  1. 70% van alle 19 miljoen bitcoin staat virtueel op winst. De gemiddelde winst is 300%. Entiteiten kochten gemiddeld voor een prijs van $14.000 terwijl de prijs nu rond de $42.000 ligt.
  2. Logischerwijs staat 30% van alle bitcoin virtueel op verlies. Deze bitcoin is gemiddeld tegen een prijs van $50.000 gekocht, terwijl de marktprijs ~$42.000 is. Een min van 20%.

2. Lange termijn investeerders (LTH)

Het zijn vaak de lange termijn investeerders die op winst omdat ze simpelweg al lang in de markt zitten en de prijs sindsdien relatief hard is gestegen ten opzichte de dollar / de euro.

Analist TXMC zoomt in op de lange termijn investeerders (long term holders). Dat zijn entiteiten die - historisch gezien - hun bitcoin 155 dagen of langer vasthouden. Ze laten hun munten groeien in de tijd (maturing).

Dat ze hun munten vasthouden, wil niet zeggen dat ze nooit verkopen (uitgeven/spending). TXMC ziet onder meer:

  • Ze verkopen hun munten tegen de hoogste gemiddelde prijs sinds oktober 2021: $36.140.
  • De gemiddelde kostprijs van de lange termijn investeerders daalt omdat de munten die men tijdens de vorige top kocht (de all time high van $69.000 en de $60.000+ prijslevels in de weken ervoor), in de tijd aan het groeien zijn. Omdat sindsdien de marktprijs is gedaald, is namelijk ook het gemiddelde kostprijs gedaald. Dus afhankelijk vanaf welk moment je meet, is de kostprijs logischerwijs sinds de vorige all-time high gedaald (periode november 2021 - april 2022).
  • De gerealiseerde prijs ligt gemiddeld op $24.549. Dat is de gemiddelde laatst bekende on-chain prijs van alle beetjes bitcoin op moment van TXMC's meting.
  • De premium van de uitgegeven munten door lange termijn investeerders (~$6.000 winst per uitgegeven munt ten opzichte van de marktprijs van ~$42.000 is ~`15%%) is met 15% de geringste winstmarge sinds juni 2020.  Dus hodlers maken nog winst als ze verkopen, maar hun marge wordt steeds dunner.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...