Bitcoin koers dipt onder $42.000, wat zeggen de analisten?

Bitcoin start de tweede week van april met een schuiver terwijl de bulls moeite hebben om de koers boven de 40.000 dollar te houden. Na een rustig weekend begon het zondagavond ineens te donderen op de markt en vielen we naar beneden.

Op dit moment ziet het plaatje voor bitcoin er even niet al te best uit. In ieder geval voor de korte termijn als we de focus op de koers hebben. Welke factoren spelen daarbij een rol?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regen, regen en nog eens regen

Als eerste kunnen we niet om de plannen van de Amerikaanse Federal Reserve heen die in 2022 stapsgewijs de rente willen verhogen om de inflatie te bevechten. De kans is aanwezig dat ze daarmee de wereldeconomie een recessie induwen.

Daarnaast zou El Salvador afgelopen maand met de langverwachte Vulcano Bonds komen, maar die zijn uitgesteld tot maximaal september, wat wederom een tegenvaller is voor bitcoin. Ook de aankondigingen tijdens Bitcoin 2022 waren niet wat iedereen er van verwacht had.

Als laatste lijkt ook Europa steeds meer bitcoin-onvriendelijk te worden met wetsvoorstellen die zowel onafhankelijke wallets als bitcoin mining in kwaad daglicht zetten. Alleen in Madeira lijkt men zich daar weinig van aan te trekken met de plannen om bitcoin wettig betaalmiddel te maken.

Aandelen en bitcoin samen naar beneden?

Arthur Hayes van BitMEX is op de lange termijn bullish over bitcoin als store of value, maar ziet dat scenario op dit moment nog niet uitspelen. Op dit moment is de Amerikaanse dollar echter de baas en drukken de macro-economische omstandigheden nog altijd de koersen op de financiële markten.

Als centrale banken daadwerkelijk alles op alles zetten om de inflatie te bevechten, dan betekent de hoge correlatie tussen aandelen en bitcoin dat ook bitcoin mee naar beneden gaat.

“De korte termijn (10-daagse) correlatie is hoog en de middellange termijn (30-daagse en 90-daagse) correlaties bewegen ook omhoog. Dat is niet wat we willen.” Aldus Arthur Hayes over de correlatie van bitcoin met de Nasdaq 100.

Wat we precies kunnen verwachten van de financiële markten als reactie op de acties van de Federal Reserve weet niemand.

“Maar laat één ding duidelijk zijn – de Fed is niet van plan om de balans op de korte termijn uit te breiden, wat betekent dat aandelen niet veel ruimte hebben om te groeien.” Zo laat Hayes weten in zijn laatste column.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....