Wordt Zuid-Afrika het nieuwe El Salvador? Bitcoin als betaalmiddel in klein dorpje

Iedereen is inmiddels wel bekend met El Zonte, het surfdorpje in El Salvador waar de Bitcoinrevolutie in het Centraal-Amerikaanse land enkele jaren geleden begon. Maar in Zuid-Afrika is een soortgelijk initiatief gestart: Bitcoin Ekasi.

Bitcoin in Zuid-Afrika

Het dorpje waar deze stille revolutie zich afspeelt heet Mossel Bay. Het ligt in het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika aan de kustlijn, zo'n 350 kilometer ten oosten van Kaapstad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De projectleiders zijn er duidelijk over. De inspiratie ligt bij Bitcoin Beach in El Zonte en het idee is precies hetzelfde: een circulaire economie maken die draait op bitcoin en het Lightning Netwerk.

Daarbij zijn ze ook heel duidelijk: bitcoin-only en er is geen ruimte voor termen als 'crypto', 'blockchain' en 'altcoins'. Naar verluidt zijn ze al in gesprek met 13 winkeliers die ze willen onboarden om bitcoin te accepteren.

Niet alleen Bitcoin is een parallel tussen het Hope House (in El Zonte) en Ekasi (in Mossel Bay). In beide dorpjes speelt het surfen een grote rol. En waar het Hope House meer dan 10 jaar geleden werd opgericht door Mike Peterson, is ook de The Surfer Kids al 11 jaar geregistreerd als NGO in Zuid-Afrika.

Sommige coaches in het dorpje krijgen inmiddels al uitbetaald in bitcoin, via de Muun wallet. De reden? Veel mensen hebben (net als in El Salvador) geen bankrekening en gebruiken voornamelijk contant geld.

El Zonte

Wil je graag meer leren over het project in El Salvador? In onze documentaire gingen we in gesprek met Roman Martinez van Bitcoin Beach. Hij legt uit op welke manier bitcoin voor veranderingen heeft gezorgd in El Zonte (en uiteindelijk in het hele land).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!