Update: Tether reageert op beschuldigingen

Update: Tether, het bedrijf achter de stablecoin USDT, heeft gereageerd op een artikel van The Wall Street Journal waarin werd beweerd dat het bedrijf en zuster crypto-beurs Bitfinex vervalste documenten en schimmige deals gebruikten om toegang tot het banksysteem te krijgen. De WSJ meldde op 3 maart dat het via uitgelekte documenten en e-mails ontdekte dat entiteiten die aan Tether en Bitfinex waren gelinkt, facturen en transacties vervalsten en zich achter derden verstopten om bankrekeningen te openen die anders misschien niet toegankelijk waren geweest.

In een verklaring van 3 maart noemde Tether de bevindingen van het rapport "oude beschuldigingen" en "volledig onjuist en misleidend". Het bedrijf voegde eraan toe dat Bitfinex en Tether programma's hebben voor naleving van de regelgeving en voldoen aan de toepasselijke wettelijke vereisten op het gebied van anti-witwassen, ken uw klant en de financiering van terrorisme.

Het artikel van de WSJ schetst de schimmige handelspraktijken van Tether en Bitfinex om verbonden te blijven met banken en andere financiële instellingen die, als ze afgesneden worden, een "existentiële bedreiging" voor hun bedrijf vormen. Een gelekte e-mail suggereert dat de Chinese tussenpersonen van het bedrijf probeerden om het banksysteem te omzeilen door valse verkoopfacturen en contracten te verstrekken voor elke storting en opname. Het rapport beweert ook dat Tether en Bitfinex verschillende methoden gebruikten om controles te omzeilen die hen anders zouden hebben beperkt van financiële instellingen, en banden hadden met een bedrijf dat naar verluidt geld witwaste voor een door de VS aangewezen terroristische organisatie.

Dit soort berichten zijn niet nieuw rondom Tether. De grootste stablecoin ligt eigenlijk al sinds de start onder vuur.

Originele bericht (04/03/2023): Een nieuwe rapportage van The Wall Street Journal beweert dat Tether, het bedrijf achter de USDT stablecoin, valse documenten en schimmige bedrijven heeft gebruikt om zijn moederbedrijf toegang te geven tot het banksysteem.

Het artikel citeert e-mails en documenten waaruit blijkt dat het bedrijf door verschillende hoepels moest springen om verbonden te blijven met het traditionele financiële systeem. Op deze manier kon Tether bankrekeningen blijven openen.

USDT is de populairste valuta om mee te handelen in de wereld. De stablecoin is verantwoordelijk voor het grootste handelsvolume op de meeste grote cryptobeurzen. Op het moment van schrijven is er meer dan $71 miljard aan Tether in omloop. Mensen gebruiken het om snel in en uit trades te stappen zonder een traditionele bank of fiat-valuta te gebruiken. Het is sneller om USDT te gebruiken dan een traditionele banktransactie met de dollar.

Het WSJ-rapport beweert ook dat Tether gebruik heeft gemaakt van problematische derde partijen die "honderden miljoenen dollars aan in beslag genomen activa en connecties met een aangewezen terroristische organisatie" gebruikten. Het voegde eraan toe dat het Amerikaanse ministerie van Justitie momenteel onderzoek doet naar Tether.

Tether ontkent de beschuldigingen en zegt dat het rapport "volledig onnauwkeurig en misleidend" is. Het bedrijf benadrukt dat het voldoet aan de toepasselijke wettelijke vereisten op het gebied van Anti-Money Laundering, Know Your Customer en Counter-Terrorist Financing.

Tether is vooral populair op markten waar dollars beperkt of niet beschikbaar zijn en in DeFi, dat streeft naar een gedecentraliseerd bankwezen.

Tether is al lang een controversieel bedrijf. In 2021 ging Tether akkoord om geen zaken meer te doen in New York nadat een tweejarig onderzoek van de New Yorkse procureur-generaal had ontdekt dat het "valse verklaringen had afgelegd over de ondersteuning" van zijn stablecoin.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwstether

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...