Zakenbank HSBC zet aandelen MicroStrategy op zwarte lijst vanwege bitcoin op de balans

MicroStrategy heeft inmiddels meer dan 90.000 bitcoin op de balans, blijft stug doorkopen en dat heeft op negatieve wijze de aandacht van zakenbank HSBC getrokken. In een statement noemt HSBC het aandeel MicroStrategy een beleggingsproduct voor digitale valuta.

Sinds augustus van het afgelopen jaar is MicroStrategy los en koopt het zoveel bitcoin als het maar kan. Momenteel heeft het bedrijf voor meer dan 90 miljard dollar aan bitcoin in bezit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

HSBC keurt bitcoin beleid van MicroStrategy af

Als reactie op de enorme bitcoin-aankopen van MicroStrategy heeft HSBC het aandeel van het bedrijf op de zwarte lijst gezet. Klanten van de zakenbank kunnen het aandeel MicroStrategy hierdoor niet meer kopen.

Klanten die al aandelen MicroStrategy hebben mogen deze gewoon houden, maar nieuwe aankopen zijn niet mogelijk. Het is dus vasthouden of verkopen voor de klanten van HSBC.

Volgens de zakenbank zijn de maatregelen jegens MicroStrategy in lijn met het cryptobeleid dat de bank invoerde in 2018. De bank doet sindsdien niet mee aan het faciliteren van het aan- en verkopen van cryptocurrency’s of beleggingsproducten die eraan gerelateerd zijn.

Beleid van HSBC niet helemaal rechtlijnig

Het uitsluiten van MicroStrategy zou in lijn zijn met het beleid om aan cryptocurrency gerelateerde beleggingsproducten van het handelsplatform te weren. Het frappante is dat op het platform wel de aandelen van Tesla, Square en bitcoin miner Hut 8 te koop zijn.

Het Tesla van Musk kocht in januari natuurlijk een enorme bak bitcoin, Hut 8 is een bitcoin mining farm met een flinke hoeveelheid bitcoin op de balans en Square heeft de Cash App waar particulieren bitcoin kunnen kopen.

Jeffrey Wang van Amber Group ziet ook dat HSBC zich hiermee op een hellend vlak bevindt. “Gaan ze straks een set met duidelijke regels publiceren voor wat er wel en niet mag op hun platform?” Het lijkt momenteel een beetje willekeur, gezien MicroStrategy zeker niet het enige aandeel is waarvan de waarde (gedeeltelijk) afhankelijk is van bitcoin.

Lees meer over:
MicroStrategy

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.