Centrale bank van Zimbabwe wil Bitcoin (BTC) bedrijven gaan reguleren

Centrale bank van Zimbabwe wil Bitcoin (BTC) bedrijven gaan reguleren

De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) is naar verluidt bezig met de ontwikkeling van een 'regulatory sandbox' voor bitcoin (BTC) bedrijven in het land. Een lokale krant, Chronicle, meldt dat naar aanleiding van uitspraken van een bankier.

De RBZ is de centrale bank van Zimbabwe. Op dit moment zijn bitcoin en andere cryptomunten nog ongereguleerd in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regels

De adjunct-directeur van financiële markten en nationale betalingssystemen, Josephat Mutepfa, laat weten dat de centrale bank bezig is met regels. Ze werken aan een regelgevingskader waarmee bedrijven die dat willen in een regulatory sandbox terecht komen.

Die sandbox moet de bank helpen met beslissingen. De RBZ bepaalt aan de hand van de handelingen in deze testperiode of een bitcoin bedrijf helemaal losgelaten kan worden en zelf beslissingen kan maken.

Mutepfa noemt een aantal voorbeelden van bedrijven die in aanmerking komen voor deze regeling:

De bedoeling is om een duidelijker beeld te krijgen van hoe de markt gereguleerd moet worden.

Bitcoin in Zimbabwe

Volgens Musephat komen deze stappen voort uit het geluid dat het land hoort van hun jongere inwoners. Zij hebben moeten om kapitaal te vergaren. Niet heel gek, want het land verkeert al jaren in een grote financiële crisis.

Ook geeft de bankier toe dat digitale valuta moeilijk zijn om te reguleren, want geld ''was een voorrecht van centrale banken.''

Zimbabwe en valuta

Het Afrikaanse land heeft een geschiedenis met hyperinflatie. De Zimbabwaanse dollar heeft sinds de lancering in 1980 al drie keer een redenominatie ondergaan.

Dat wil zeggen dat er nullen zijn weggehaald. Het geld wordt in een rap tempo minder waard. Zimbabwaanse dollars zijn tegenwoordig een collectible, maar totaal niet geschikt als valuta.

Toch hebben de recente financiële problemen niet geleid tot een gunstig speelveld voor crypto ondernemers in het land. Wie weet kan er met behulp van de nieuwe sandbox wat moois ontstaan in het land.

Zimbabwe is natuurlijk lang niet het enige land die niet met geld om kan gaan. Stiekem geldt dat voor bijna elk land. In de Verenigde Staten worden nu ook heftige maatregelen genomen: Fed verlaagt rente naar bijna 0% en print $700 miljard bij, Bitcoin bij $5.000.

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan