Zorgen over inflatie bij 77% van Amerikanen. Is Bitcoin de oplossing?

Uit onderzoek blijkt dat de angst voor inflatie onder Amerikanen toe aan het nemen is. Ruim 75% van de ondervraagden maakt zich naar verluidt zorgen om de stijgende kosten in de komende maanden als gevolg van geldontwaarding.

Bezorgdheid over inflatie

Jerome Powell, bankier van de Federal Reserve, verkondigt al maanden dat ze alles onder controle hebben. Ondanks dat ze in minder dan 12 maanden tijd meer dan een kwart van álle dollars hebben uitgegeven, zien de centrale bankiers het niet als een probleem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het sentiment in de samenleving is wel anders, zo blijkt uit een enquête van Civicscience. Hoewel het slechts om een steekproef ging onder 2.600 respondenten die in de Verenigde Staten wonen, is het resultaat eenduidig: men is bezorgd.

Zorgen over inflatie bij 77% van Amerikanen. Is Bitcoin de oplossing?

Wat opvalt is dat met name de Amerikanen tussen de 18 en 24 jaar zich grote zorgen maken. Ongeveer 50% van de respondenten tussen de 25 en 34 zien inflatie als een grote zorg. De babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964 zijn minder bang: slechts 37% noemt inflatie als issue voor de komende maanden.

Zorgen over inflatie bij 77% van Amerikanen. Is Bitcoin de oplossing?

Verder blijkt dat de angst vooral uit de hoek van de conservatieven (69%) komt. Liberalen (21%) zijn minder bezorgd over het inflatiespook.

De onderzoekers merken ook op dat Amerikanen veel gevoeliger lijken te worden voor het idee van inflatie:

“Natuurlijk zijn mensen met een lager uurloon of minder werk als gevolg van de pandemie het meest gevoelig voor het idee van inflatie. Het betekent een toename van de kosten van levensonderhoud. Als het nu al moeilijk is om rond te komen, stel je dan eens voor hoe moeilijk het zou kunnen zijn als de inflatie eenmaal daalt."

Deze angst is niet geheel onterecht. Want waar de Federal Reserve miljarden tot zelfs biljoenen in de economie pompt door de geldhoeveelheid op te rekken, zijn de eerste gevolgen al zichtbaar. Volgens officiële documentatie van de Amerikaanse centrale bank stijgt de inflatie al een jaar.

Waar men doorgaans probeert dit getal rond de 2% te houden, waren de beleidsmakers het er vorig jaar al over eens dat ze dit getal (deels) los moeten kunnen laten. De visie is nu om alle 'tekort geschoten inflatie onder de 2%' in te gaan halen. De 2% is nu een gemiddelde, in plaats van een harde limiet.

Zorgen over inflatie bij 77% van Amerikanen. Is Bitcoin de oplossing?

Het blijkt dat Amerikanen ook meer zoeken naar inflatie op Google. Er is duidelijk een stijging zichtbaar op Google Trends.

Tegelijk zijn er ook economen die zeggen dat het allemaal kolder is en dat er geen bewijs is voor een grote stijging van de prijzen. Zij richten zich op het CPI - Consumenten Prijs Index. Opmerkelijk genoeg staan hier een heleboel activa niet in, zoals goud, bitcoin en vastgoed. Lees in een eerder artikel al eens hoe scheef deze metric eigenlijk is:

Bitcoin

Te midden van al dit inflatiegeweld en monetair beleid, uitgevoerd door poppetjes in kantoren, is daar natuurlijk ook Bitcoin. Waar er geen limiet op de hoeveelheid dollars zitten, is dit bij bitcoin wel anders.

De inflatie van de hoeveelheid bitcoin staat in het protocol vast. Het is voorspelbaar. Momenteel komen er elke dag nog 900 nieuwe bitcoin ( BTC) in omloop, een getal dat iedere vier jaar halveert.

De inflatie van bitcoin (als activa) is momenteel 1,8%. In 2024 halveert dit getal naar 0,9% en weer vier jaar later gaat dit naar 0,45%. Rond het jaar 2140 zal de laatste satoshi in omloop komen en zullen alle ~21 miljoen BTC zijn uitgegeven.

Zorgen over inflatie bij 77% van Amerikanen. Is Bitcoin de oplossing?

Deze schaarste van Bitcoin is ook een reden dat de prijs oploopt (en dat de boodschappen, gerekend in sats goedkoper worden). Bitcoin is een beter spaarmiddel dan dat de euro is. Het inflatieschema is voorspelbaar en niet door een centrale bankier aan te passen.

Dit maakt Bitcoin de antithese van de Amerikaanse dollar: er kan niet gesjoemeld worden met de geldhoeveelheid en als burger kun je jouw vermogen meenemen naar de toekomst. Gaat dit verhaal de gemiddelde Amerikaanse richting Bitcoin duwen?

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!