Zwitsers CBDC initiatief met SDX verlengd tot 2026

2292 totale weergaven

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft een verlenging met twee jaar aangekondigd van Project Helvetia, haar CBDC-pilot (digitale bankmunt voor groothandelsdoeleinden), wat het succes en toekomstpotentieel van het project weerspiegelt.

Zwitserse Nationale Bank breidt Project Helvetia uit

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft aangekondigd dat ze Project Helvetia, haar CBDC-proefproject, met ten minste twee jaar verlengt.

Sinds december 2023 hebben zes digitale obligatie-emissies met een totale waarde van CHF 750 miljoen ($ 842 miljoen) gebruik gemaakt van de digitale Zwitserse frank van de SNB voor afwikkeling op de SIX Digital Exchange (SDX). De pilot, die oorspronkelijk deze maand zou aflopen, werd door de centrale bank als zeer succesvol beschouwd.

Project Helvetia’s Prestaties

De pilot heeft al belangrijke mijlpalen bereikt. Het faciliteerde zes digitale obligatie-emissies voor een totaalbedrag van CHF 750 miljoen. Dit succes toont het potentieel aan van het gebruik van een digitale Zwitserse frank voor het afwikkelen van transacties op een blockchainplatform zoals SDX.

Uitbreidingsplannen en toekomstige evaluaties

In de volgende fase worden het aantal deelnemers en de soorten transacties uitgebreid. Op dit moment zijn er zes banken bij het project betrokken, waaronder UBS en Commerzbank, maar het is nu de bedoeling dat er meer instellingen aan deelnemen en dat de transactievolumes toenemen. Deze uitbreiding is cruciaal voor de beoordeling van het algehele succes van het project.

Eerste monetaire transacties ter wereld

Eerder deze maand voerde de SNB een wereldprimeur uit op het gebied van monetaire beleidstransacties door voor CHF 64 miljard aan SNB-biljetten uit te geven op het SDX Distributed Ledger Technology (DLT)-platform. Dit volgt op verschillende andere primeurs voor SDX, zoals de eerste gereguleerde DLT-uitwisseling en centrale effectenbewaarinstelling (CSD) en de eerste productie wholesale CBDC-transacties.

Implicaties voor de financiële sector

David Newns, hoofd van SDX, benadrukte het belang van het afwikkelen van groothandelstransacties in centrale-bankgeld om het potentieel van blockchain volledig te benutten. Het succes van het project toont aan dat SDX kan voldoen aan de vereisten voor een robuuste en schaalbare infrastructuur voor financiële markten.

Samenvatting

Nu de SNB Project Helvetia uitbreidt, blijft het initiatief benchmarks stellen voor de integratie van blockchaintechnologie met traditionele financiële systemen. Deze uitbreiding zal de schaalbaarheid en effectiviteit van het project verder testen en mogelijk de weg vrijmaken voor een bredere acceptatie van digitale financiële transacties.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....