Zwitserse stad Lugano maakt van bitcoin een wettig betaalmiddel

De Zwitserse stad Lugano maakt van bitcoin een wettig betaalmiddel. Burgers kunnen daardoor belastingen in bitcoin betalen, net als andere publieke kosten. Dat vertelt stadsdirecteur Pietro Poretti vandaag.

Wettig betaalmiddel

Hij sprak hierover in een livestream samen met burgemeester Michele Foletti en Paolo Ardoino (CTO van Tether). Naar verluidt heeft Lugano al meer dan 200 winkeliers overgehaald om bitcoin te accepteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als betaalmiddel? Huh, was bitcoin niet traag en duur? Nee! Lugano integreert namelijk het Lightning Netwerk, een tweede en schaalbaarheidslaag bovenop bitcoin.

"Dit is waarschijnlijk het belangrijkste van dit project", aldus Ardoino.

Hij verwijst dat "Plan ₿" in samenwerking met Tether is opgezet. Ze willen vermogen, knappe koppen en bedrijven aantrekken. Ook stablecoin USDT wordt een wettig betaalmiddel in de stad, net als LVGA. Dit is de stablecoin van de stad, ter waarde van een honderdste van een Zwitserse frank.

Het idee achter Plan ₿ is dat de stad zal functioneren als een hub voor bitcoin- en blockchainstartups. Ook willen ze evenementen gaan hosten, net als meetups en workshops. De verwachting is dat het Lugano goed zal doen. Ardoino vertelt:

"Het bbp van El Salvador steeg met 10% en het toerisme met 30% nadat bitcoin een wettig betaalmiddel werd. Stel je voor wat we kunnen doen in een stad in het centrum van Europa.”

Lugano telt 65.000 inwoners. Als je het iets breder trekt en naar de agglomeratie kijkt zijn dit er ongeveer 140.000.

Rode loper

Poretti wil met zijn stad "de rode loper zou uitrollen" voor bitcoinbedrijven. Er zullen ook twee inveseringsfondsen worden gestart.

De eerste ter waarde van ruim $3 miljoen richt zich op de adoptie van bitcoin in de stad. Een ander fonds is goed voor maximaal 100 miljoen Zwitserse frank (of $108,6 miljoen). Dit zal worden gebruikt om bedrijven en startups (en personeel) te verwelkomen.

Verder wil Lugano de relaties met de academische wereld verbeteren, door op lokale universiteiten een speciaal curriculum over Bitcoin en Lightning aan te bieden. Hiervoor zijn 500 studiebeurzen vrijgemaakt.

Eind oktober organiseert de stad het Bitcoin World Forum. Tot slot wil de stad bitcoin gaan minen en hernieuwbare bronnen aanwakkeren met deze industrie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZwitserland