Recordstijging van bbp in El Salvador van 10%, maar was dit dankzij Bitcoin?

Het bruto binnenlands product (bbp) van El Salvador steeg in 2021 met maar liefst 10%. Is dit het gevolg van een aantal maanden leven op een gedeeltelijke Bitcoin Standaard?

Groei in El Salvador

De El Salvadoraanse president Nayib Bukele maakt bekend dat het bbp van 'zijn' land met 10,3% groeide. Het is de allereerste keer ooit dat dit percentage de dubbele cijfers in gaat, zo stelt hij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De export van het land, een belangrijke motor van economische groei, was in januari 2022 ook 13% hoger op jaarbasis. Het lijkt een populistische stelling door direct naar Bitcoin te wijzen, maar toch zijn het opmerkelijke gegevens.

Sinds september 2021 is bitcoin in het Centraal-Amerikaanse land een wettig betaalmiddel (naast de dollar). In deze vijf maanden is El Salvador er niet per se op achteruit gegaan. Althans, niet als je kijkt deze en ook naar andere statistieken.

Volgens Morena Valdez, de minister van Toerisme, is namelijk ook 'haar' industrie er op vooruit gegaan. Sinds september groeide de toeristische sector met 30%.

“We hebben een steekproef gedaan om de verschillen te bekijken tussen de periode voor en na Bitcoin. De toeristische sector groeide in november en december. Dat is een stijging van meer dan 30%".

Bitcoineffect?

Volgens Valdez heeft de acceptatie van bitcoin vooral veel Amerikaanse toeristen verwelkomd. Voor de bitcoinwet kwam het grootste deel van de toeristen uit buurlanden (zoals Guatemala en Honduras). Volgens de nieuwe data kwam 60% van het toerisme uit de Verenigde Staten.

De minister voegt eraan toe dat de groei van het toerisme ook verwachtingen van de regering zelf heeft overtroffen. Zij verwachtten 1,1 miljoen bezoekers, in plaats van 1,4 miljoen.

"We verwachtten $800.000 aan deviezen, maar we kregen meer dan $1,4 miljoen aan inkomsten uit vreemde valuta."

El Salvador staat helemaal niet bekend vanwege haar toeristische trekpleisters. Behalve een aantal goede surfplekken, is er weinig bijzonders te zien. Behoudens een hike naar de Santa Ana-vulkaan en een bezoek aan Iglesia Rosaria in het historische centrum, zijn er weinig onvergetelijke dingen te doen.

Heb je helemaal geen beeld van het land an sich? Bekijk dan eens onze documentaire of lees onderstaand verslag!

Kanttekening

Er zijn echter ook een paar belangrijke kanttekeningen te plaatsen. Het heeft er meer van weg dat Bitcoiners voor deze groei zorgden, in plaats van bitcoin.

Het feit dat El Salvador het eerste land was dat deze stap zette, gaf ze veel aandacht. Dit effect dooft waarschijnlijk uit als meer landen dezelfde stap willen zetten. Ook daalde de prijs van bitcoin licht, waardoor de waarde van het bitcoinbezit van het land ook daalde.

Daarnaast werden er in november ook twee grote bitcoinconferenties georganiseerd in de hoofdstad. Er kwamen honderden (zo niet duizenden) bitcoiners ingevlogen om Adopting Bitcoin en La Bitconf te bezoeken.

Nogmaals: dit soort dingen hebben niet per se met de impact van bitcoin te maken (en de voordelen die het biedt als schaarse valuata en mondiaal betaalmiddel), maar eerder met de promotie en politiek die er omheen hangt.

Andersom krijgen ze vanuit de traditionele hoek juist negatieve reacties. De waardering van de obligaties kregen onlangs weer een downgrade van kredietbeoordelaar Fitch.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador