INTERVIEW Justin Bons van cryptofonds Cyber Capital: “Ethereum blijft voorlopig dominante platform in blockchain”

Ethereum is ondanks haar problemen met schaalbaarheid nog steeds het dominante platform voor blockchaintoepassingen. Aldus Justin Bons, medeoprichter van Cyber Capital, een Amsterdams cryptofonds dat onder meer vermogende particuliere beleggers en family offices bedient.
In dit gesprek zet Bons (Nederlandse vader, Nieuw-Zeelandse moeder) uiteen waarom hij nog steeds gelooft in Ethereum als leidend platform voor blockchainstartups. Cyber Capital alloceert ook een substantieel deel van haar vermogen in onder meer Ethereum, Bitcoin Cash en Dash.

Allereerst, waarom is de blockchain überhaupt nodig? We hebben bijvoorbeeld centrale databases die voor het bedrijfsleven veel goedkoper zijn?
Bons: “Een van de belangrijkste voordelen is dat de blockchain onveranderlijk is, wat fraude met bijvoorbeeld cryptovaluta reduceert tot in principe nul. Dat maakt de blockchain goed bruikbaar om betalingen te verrichten. Zo steekt het VISA-netwerk op dit moment miljarden in fraudebestrijding, maar dat is onnodig. Blockchain zijn inherent goedkoper, omdat fraudebestrijding niet nodig is. Toch kun je de vraag stellen: als je gegevens in de blockchain invoert, hoe weten we dat deze gegevens correct zijn? Dat blijft een kwestie van onderling vertrouwen in elkaar.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wikileaks en censuur

Hij gaat verder: “Blockchain zie ik als het antwoord op censuur. Het klassieke voorbeeld is Wikileaks. Hoe VISA en Mastercard Wikileaks de wacht toezegden en nu door middel van cryptocurrency wordt gefinancierd en kan bestaan. Dus het idee dat overheden in staat zijn om de financiële kanalen voor elke organisatie af te sluiten is zorgwekkend. En ik denk dat veel mensen dat ook wel inzien. En ik geloof dat economische vrijheid leidt tot meer welvaart en meer handel. Meer handel leidt tot meer vrede in de wereld. Dus deze ontwikkelingen, zijn naar mijn mening zeer positief eigenlijk”.

Ethereum, éénoog in land der blinden?

Ethereum, in 2014 opgericht door Vitalik Buterin en enkele anderen, is hét toonaangevende platform, aldus Bons. “Minstens 90 procent van de huidige blockchainprojecten is gebouwd op Ethereum. Kijken we naar gebruik en aantal transacties, dan is Ethereum de winnaar. Op vrijwel elk vlak wint Ethereum, misschien niet op gebied van marketing en branding. Een van de grootste innovaties is dat Ethereum een “Turing complete smart contractprotocol” heeft ontwikkeld. Hierdoor kan iedereen op dit platform bouwen en dat is echt de killerapplicatie, want door het open-sourcekarakter kan iedereen hierop zijn use case bouwen. Dat maakte Ethereum in 2014 bijzonder en nu nog steeds. We zien steeds meer partijen het voorbeeld van hen volgen.”

Een protocollaag is de basis voor elke cryptomunt of token en het vereist enorme schaalgrootte om het succesvol en veilig te laten zijn. Door dit netwerkeffect zijn decentrale netwerken een stuk veiliger dan centrale netwerken in mijn ogen. Want hoe meer mensen een netwerk gebruiken, hoe veiliger het wordt en hoe bruikbaarder het netwerk is.”

Sommigen zien Ethereum al als blockchain 2.0. En projecten zoals Casper en Sharding, bedoeld om de schaalbaarheid van het netwerk fundamenteel te verbeteren, worden uitgesteld tot 2019. Wat is je mening daarover?

Bons: “Vitalik Buterin en zijn team zijn nog steeds op de goede weg. Natuurlijk zijn er ook problemen. Bllockchain worden steeds sneller, waardoor er steeds meer “orphan blocks” zijn, blokken die niet in de ketting opgenomen worden. In Ethereum worden dit “uncles” genoemd. Ook de transactietarieven zijn hoger dan ik graag zou zien. Met Casper wordt Ethereum potentieel veel schaalbaarder. De blokken worden deterministisch. Dit betekent dat je vooraf kunt bepalen wie het volgende blok produceert. Dit heeft tot gevolg dat de “orphans”, de wezen van de blockchain, minder een probleem gaan vormen, met lagere tarieven tot gevolg. Miners zijn nu in een ratrace verwikkeld om hun blokken in het netwerk geaccepteerd te krijgen. Het deterministische karakter van Casper is te vergelijken met een verkeersleider: er komt meer controle binnen het netwerk en dat is nodig om het schaalbaarder te maken.”

Wat zijn de volgende stappen voor Ethereum?

Bons: “Onlangs heeft het team achter Ethereum een nieuw besluit genomen om van een proof-of-work naar een proof-of-stake netwerk te gaan. Dat betekent inderdaad dat de vernieuwing vertraagd wordt, maar ze slaan ook een paar tussenstappen over. We hebben vandaag de dag een heleboel blockchains die kunnen worden opgeschaald om aan de vraag te voldoen, zoals Bitcoin Cash en Dash. Het probleem is echter dat ze geen volledig “Turing complete smart contractprotocol” hebben. Alle concurrenten van Ethereum, zoals EOS en Cardano, hebben wél al een proof-of-stake consensus. Die stap biedt voor Ethereum een aantal zeer interessante voordelen.”

Cryptokitties

Bons gaat verder: “Tegelijkertijd functioneert CryptoKitties nog steeds op Ethereum, dus het netwerk kan de vraag momenteel wél aan. Voor mij is het belangrijkste: kan het worden opgeschaald om vandaag de dag aan de vraag te voldoen? De kosten zijn naar mijn smaak te hoog. Andersom vind ik: als je niet bereid bent om de kosten te betalen voor deze transacties, dan is Ethereum niet het project voor jou. Veel projecten en toepassingen kunnen op het huidige Ethereum prima functioneren zoals voorspellingsmarkten, gokken, inclusief een heleboel van dergelijke toepassingen. Mijn conclusie is dat er momenteel niet veel concurrenten zijn voor Ethereum, wat dit netwerk nog steeds aantrekkelijk maakt om in te investeren. Dit is geen financieel advies overigens. Ik wil niet zeggen dat Ethereum ondergewaardeerd is. Waarde is in mijn ogen gebaseerd op bruikbaarheid en dan zijn de meeste cryptovaluta juist óvergewaardeerd, kun je zeggen. Je ziet meer speculatieve waarde op de beurzen, speculatie op een toekomst die nog niet bestaat.”

Koers Ethereum

De huidige koers van ethereum is momenteel 286 dollar en staat vrijwel op hetzelfde niveau als één jaar geleden voor de rally eind 2017.

INTERVIEW Justin Bons van cryptofonds Cyber Capital:

Disclaimer: bovenstaand artikel is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine NL en Cyber Capital.

Lees meer over:
Cyber CapitalEthereum

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer