Bitcoin (BTC) Update: Tijd voor een sprong naar $8.000?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De bitcoin koers is deze week al met maar liefst 23% gestegen. Gevoelens van FOMO (fear of missing out) zijn te voelen. Maar zijn die ook terecht?

We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 1) is te zien dat de bulls de overhand hebben ondanks de voorgaande twee bearish candlesticks (vanwege de wicks op de bovenkant). De week is nog niet gesloten, maar wederom is de 100WMA een resistance.

Voor de huidige beweging omhoog ben ik op zoek naar een lower high (LH). Daarbij is het mogelijk dat de koers stijgt tot aan de golden pocket regio (.618 en .65 Fib niveaus / $7.959 – $8.172) ).

Ik denk niet dat de koers daar boven komt, want daar zit veel resistance bestaande uit de golden pocket en een aantal moving averages zoals de 200DMA (niet in de grafiek om het duidelijk te houden). Daarna moet er een higher low of lower low worden gevormd ten opzicht van de low op $3.850.

Support voor de te vormen low zit op $5580 (200WMA), $5.000 en $4.400. Als er een wekelijkse downtrend komt en er wordt een lower low gevormd, dan komt de koers dus onder de $3.850 en zit er weer support op $3.500 en $3.120. De laatste was de bodem van de bear market in 2018.

Een hertest van de 200WMA, die nu op $5.580 zit, is overigens niet gek. Die kregen we ook tijdens het vormen van de bodem in 2018. Naast dat is de koers aan het stijgen, maar met aflopend volume, en dat is nooit een goed teken. Daarom denk ik dat de gevoelens van FOMO niet terecht zijn.

Figuur 1: De koers wordt afgewezen bij de 100WMA en een hertest van de 200WMA is mogelijk.

Bitcoin (BTC) Update: Tijd voor een sprong naar $8.000?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2) zijn er een aantal patronen te herkennen, waarvan twee bearish en een bullish. Let op, de koers wordt ook voortdurend afgewezen door resistance die wordt gevormd door de groene resistance rechthoek, waarvan met name de bovenkant op $6.800 sterke resistance is.

Aan de linkerkant in de grafiek is er ook een eerdere inverse head and shoulders die er voor zorgde dat de prijs steeg naar $10.500. Dat was voorheen support en nu zo te zien weerstand.

Bearish scenario

De twee bearish patronen die te herkennen zijn een bear flag (rode stippellijn + blauwe lijn) en een rising wedge (gele stippellijn + blauwe lijn). Beide lopen ook tegen resistance van de witte downtrendlijn aan en dit is een resistance die waarschijnlijk moeilijk te overbruggen zal zijn.

Technische targets voor de patronen liggen op $3.850 voor de rising wedge en $2.600 voor de bear flag. Dit betekent niet per sé dat de koers daarheen gaat. Daarvoor is er ook support te vinden op $200WMA/$5.880, $5.100 en $4.400.

Bullish scenario

In het bullish scenario is er een opwaartse driehoek te zien die wordt gevormd door de blauwe lijn en de $6.800 grens van de groene rechthoek.

Als die naar boven uitbreekt dan kijk je naar een technische target van $9.700. Maar er zit veel weerstand boven de koers met een flink cluster van moving averages rond de $8.000.

Dus wat is het, bearish of bullish?

Vooralsnog ben ik bearish. De .618 Fib/$7154 is geraakt, we worden afgewezen op verschillende resistance punten en het volume blijft afnemen, dat is niet positief. Daarnaast is ook de 200MA op de 4u sterke resistance.

Een extra fake out naar boven richting de $8.000 acht ik nog wel mogelijk, waarna de koers alsnog weer binnen de bearish patronen komt en de weg naar beneden hervat.

Als de koers boven de $6800/witte downtrendlijn kan sluiten en die hertest en naar boven stijgt moet ik mijn bearish bril afzetten.

Figuur 2: Er zijn verschillende bearish en bullish patronen te herkennen in de grafiek.

Bitcoin (BTC) Update: Tijd voor een sprong naar $8.000?

Bitcoin prijs 4-uur grafiek

Op de 4-uur grafiek (figuur 3) keek ik gisteren in de video analyse naar een symmetrische driehoek die naar boven is uitgebroken.

Deze is wel weer afgeslagen door de 200MA en dit lijkt dan ook een sterke resistance die de bulls niet breken. Na afwijzing heeft de koers zoals verwacht support gevonden op de blauwe lijn/$6.660.

De 4u zit in ieder geval in een downtrend en wordt nu samengeperst door de 200MA en de blauwe support. Als deze breekt en we krijgen een hertest van de symmetrische driehoek dan is het nog mogelijk dat de koers de komende dagen richting de $8.000 kan gaan, waar de technische target ligt.

Maar ook hier geldt dat er veel weerstand is van de 200MA en de $7.400 – $7.600.

Figuur 3: De symmetrische driehoek uitbraak is afgewezen door de 4-uur-200MA.

Bitcoin (BTC) Update: Tijd voor een sprong naar $8.000?

Wat gaat bitcoin doen?

De koers is flink gestegen deze week met maar liefst 23% en daardoor zijn veel mensen weer erg bullish. Er zijn inderdaad wel een aantal punten die bullish zijn, maar overall ben ik nog bearish vanwege de bearish patronen en grote hoeveelheid weerstanden.

Daarnaast is het afnemend volume een punt van zorgen bij deze stijging.

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!