Technische analyse: Bitcoin & Ethereum; is de bodem bereikt?

3285 totale weergaven
btc eth

Cryptobeleggers hebben lastige weken achter de rug, waarin de koersen behoorlijke correcties lieten zien. Uiteraard is de belangrijkste vraag tijdens een correctie, wanneer deze eindigt. Is de bullmarkt nog intact en moeten we alweer instappen? Deze vragen proberen we te beantwoorden met behulp van technische analyse.

Deze week bespreken we Bitcoin en Ethereum.

Technische analyse Bitcoin: daggrafiek

https://www.tradingview.com/x/iF6axOxD/ 

In onze eerdere analyse van 18 juni schreven we al dat Bitcoin uit het stijgende trendkanaal was gevallen. Dit zagen we als een verslechtering van de technische conditie en sindsdien is de koers met bijna 12% verder weggezakt. Destijds mikten we op steun rond de $ 61000, want daar zal wel eens een groot omgekeerd hoofd&schouder patroon mee gevormd kunnen worden. De koers is echter verder weggezakt tot wel $ 58400, waardoor dit bodempatroon in twijfel mag worden getrokken.

Maar waar gaat de Bitcoin dan wel heen? Per saldo spreek ik nu liever over een zijwaarts trendkanaal tussen pakweg $ 56,5 en $ 73,6k. Positief is het feit dat de koers op maandag boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde werd opgevangen. Iets daarboven liet de koers een krachtig herstel zien, wat resulteerde in een lange wick op deze candle. Het is nog te vroeg om te concluderen of de bodem hiermee gezet is, maar in stijgende markten zien we koersen vaak rond het 200-daags gemiddelde bodemen. 

Steun-aankopen rond dit niveau zijn een mogelijkheid. Maar voor een bevestiging van een bodem is het wachten op meer ontwikkelingen op de grafiek. Een patroon van hogere toppen en bodems is nodig om te kunnen concluderen dat de stijgende trend weer wordt opgepakt. Nog altijd zal een uitbraak boven de toppen op $ 73k een enorme kooplust ontketenen, waarbij een stijging richting de $ 90.000 als zeer waarschijnlijk kan worden beschouwd. De steun rond $ 56,5k mag absoluut niet op dagbasis worden gebroken, want dat zal vermoedelijk leiden tot een grotere correctie richting $ 50.000 of lager. 

Technische analyse Ethereum: daggrafiek

https://www.tradingview.com/x/MTKRPUWu/ 

Na de koersstijging van maar liefst 19% op 20 mei heeft Ether eigenlijk teleurgesteld. Deze enorme groene candle die een uitbraak uit het dalende trendkanaal betekende heeft niet voor een langdurige stijging gezorgd. Al snel topte de koers onder de hoogtepunten van medio maart. Echter zou deze correctie nu de bodem wel eens bereikt kunnen hebben. 

We gebruiken de Fibonacci retracement indicator, om een potentiële bodem te bepalen voor deze correctie. De koers bodemde maandag rond het 0,618-niveau van de Fibonacci retracement. Deze ratio staat ook wel bekend als de “golden-ratio”, omdat de koers vaak draait op deze punten.  Een doorbraak uit de huidige correctieve fase en dus boven ongeveer $ 3500 kan deze bodem bevestigen. Dan krijgt Ether ruimte voor een stijging richting de $ 4000. Een uitbraak boven de toppen van maart zal een verdere stijging richting de all-time high op $ 4868 kunnen uitlokken.

Als Ether toch nog onder de low van maandag zakt, dan ligt het volgende belangrijke steunniveau rond de $ 3065, waar onder meer het 200-daags voortschrijdende gemiddelde ligt(rode lijn). De koers van Ethereum moet in ieder geval hierboven blijven om de bull market in leven te houden.

Door: Justin Blekemolen

Justin Blekemolen is een ervaren beleggingsspecialist met diepgaande kennis van de financiële markten. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met technische analyse en deelt zijn inzichten door middel van artikelen op Bitcoinmagazine.nl. Sinds 2018 informeert hij beleggers via het LYNX-Kennisportaal ...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd