Wat is USD Coin (USDC)?

wat is USD coin

USD Coin (USDC) is een op Ethereum gebaseerde stablecoin die één-op-één is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Als een van de populairste stablecoins op de markt biedt USDC een digitale representatie van de USD, waardoor gebruikers de voordelen van blockchaintechnologie kunnen benutten zonder de volatiliteit van traditionele cryptocurrency’s.

Op deze pagina gaan we dieper in op de essentie van USD Coin, inclusief hoe het werkt, zijn toepassingen, en waarom het een belangrijke speler is geworden in de wereld van digitale valuta’s.

Belangrijkste technische aspecten van USD Coin

USD Coin onderscheidt zich door een aantal belangrijke technische aspecten:

 • Stabiliteit: Als stablecoin is het belangrijkste kenmerk van USD Coin (USDC) zijn stabiliteit. De waarde van USDC wordt direct gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD_. Dit maakt het een betrouwbare digitale vertegenwoordiging van de USD is.
 • Transparantie en auditbaarheid: USDC wordt beheerd door geregistreerde entiteiten die regelmatig transparantie- en compliance-audits uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid uitgegeven USDC in overeenstemming blijft met de reserves in USD. Dit zorgt voor stabiliteit van de cryptomunt.
 • Interoperabiliteit: USDC is gebouwd op verschillende blockchain-platforms, waaronder Ethereum, Algorand en Solana. Dit zorgt voor interoperabiliteit en maakt het gemakkelijk om USDC over te dragen en uit te wisselen tussen verschillende platforms en wallets.
 • Lage transactiekosten en hoge snelheid: Transacties met USDC kunnen snel worden uitgevoerd en de transactiekosten zijn over het algemeen laag in vergelijking met traditionele financiële transacties. Dit maakt het aantrekkelijk voor gebruikers die behoefte hebben aan efficiënte transacties.
 • Wereldwijde toegankelijkheid: USDC biedt gebruikers over de hele wereld gemakkelijke toegang tot een stabiele digitale activa die kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals grensoverschrijdende betalingen, handel op exchanges en DeFi (Decentralized Finance) activiteiten. Dit draagt bij aan de groeiende adoptie en populariteit van USDC.

USDC prijs statistieken

LIVE WIDGET USDC KOERS

Hoe werkt USD Coin?

USD Coin vertegenwoordigt een digitale weergave van de Amerikaanse dollar, wat inhoudt dat elke token direct inwisselbaar is tegen de Amerikaanse dollar. Dit principe staat centraal: één USDC is altijd gelijk aan één Amerikaanse dollar. Hiermee faciliteert USDC een methode voor investeerders en gebruikers om efficiënt waarde over te dragen, wereldwijd, zonder de hoge kosten en vertragingen die traditionele financiële transacties kenmerken.

De achterliggende reserves van USDC, waaronder geldmiddelen en staatsobligaties van korte duur, worden beheerd door gereguleerde financiële instellingen in de Verenigde Staten. Dit management zorgt voor de stabiliteit en inwisselbaarheid van USDC. Het onderscheidt zich van andere stablecoins door deze strikte koppeling aan de Amerikaanse dollar en de transparante, betrouwbare beheerstructuur.

Gelanceerd in 2018, heeft USDC als missie de brug te slaan tussen de traditionele financiële wereld en de cryptomarkt, met als doel deze laatste toegankelijker te maken voor een breder publiek. USDC is niet alleen bedoeld voor bedrijven, maar ook voor individuele gebruikers, en ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe blockchain-gebaseerde toepassingen door middel van zijn open-source smart contract. Dit maakt de creatie van wallets, exchanges, en betalingssystemen mogelijk, waardoor de Amerikaanse dollar op een nieuwe, innovatieve manier gebruikt kan worden binnen het digitale domein.

Binnen crypto, is het essentieel te benadrukken dat USDC-investeerders en ontwikkelaars een stabiel, betrouwbaar en veelzijdig instrument biedt. Het stelt hen in staat om deel te nemen aan de groeiende digitale economie met minder risico op volatiliteit, die vaak geassocieerd wordt met andere crypto. Door zijn ontwerp en management vormt USDC een kerncomponent binnen het ecosysteem van digitale activa, die zowel de veiligheid van traditionele financiën combineert met de innovatie en snelheid van blockchaintechnologie.

De geschiedenis van USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC) werd in 2018 gelanceerd door CENTRE Consortium, een samenwerking tussen Coinbase en Circle. Het doel was om een stabiele en transparante stablecoin te creëren die gekoppeld was aan de waarde van de Amerikaanse dollar. De lancering kwam voort uit de noodzaak binnen de cryptowereld voor een betrouwbaar digitaal betaalmiddel dat de volatiliteit van traditionele cryptocurrency’s zou vermijden. USD Coin is op de Ethereum blockchain ontwikkeld.

geschiedenis USDC

Na de lancering groeide USDC snel in populariteit vanwege zijn stabiliteit en brede acceptatie. Het werd al snel een van de meest gebruikte stablecoins in de cryptowereld. In de daaropvolgende jaren sloten verschillende grote exchanges, aanbieders van wallets en financiële instellingen zich aan bij het systeem, wat bijdroeg aan zijn groeiende dominantie.

In de loop der jaren heeft USDC verschillende upgrades en ontwikkelingen ondergaan om zijn functionaliteit en bruikbaarheid te verbeteren. Verbeteringen omvatten onder meer uitbreiding naar meerdere blockchains, waaronder Avalanche (AVAX), Algorand (ALGO) en Solana (SOL). Dit zorgt voor meer gebruikersgemak en interoperabiliteit van het crypto-project.

Tegenwoordig is USDC een van de meest vertrouwde stablecoins in de cryptowereld. Het project heeft een marktkapitalisatie van ruim €32 miljard en heeft een breed scala aan toepassingen. Het wordt gebruikt voor alles, van dagelijkse transacties en internationale overboekingen tot DeFi-activiteiten en institutionele investeringen. Met zijn solide geschiedenis en continue ontwikkeling blijft USDC een belangrijke speler in de wereld van digitale valuta.

Use cases voor USDC

De USD Coin is een zeer populaire token in de crypto wereld. De token staat ook niet voor niets op plek zeven in de lijst met de tokens met grootste marktkapitalisatie. De populariteit heeft USDC vooral te danken aan de interoperabiliteit, transparantie en liquiditeit in een aantal van de grootste exchanges en blockchains. USDC wordt onder andere gebruikt voor crypto trading. Wanneer ze winst hebben gemaakt door te investeren in een meer volatiele token, willen ze niet dat deze winst ook weer snel kan verdwijnen. Daarom wordt de winst, of een deel van de winst overgezet in USDC. De koers van deze munt blijft gelijk aan die van de Amerikaanse dollar en zo verlies je weinig tot geen geld.

Waar USDC ook gebruikt voor wordt, is voor het betalen van grensoverschrijdende transacties. Dit zijn transacties tussen verschillende landen. Doe je dit met een fiatvaluta, dan betaal je vaak hoge transactiekosten, maar met USDC kunnen deze kosten gereduceerd worden. Een laatste usecase waar USDC vaak voor gebruikt wordt is een on-chain aankoop. USDC is compatibel met een aantal van de grootste blockchains ter wereld, waaronder de Ethereum en Solana blockchain. De token kan gebruikt worden om aankopen te doen op deze blockchain.

De voor- en nadelen van USD Coin

Als een van ’s werelds grootste stablecoins heeft USD Coin uiteraard een aantal voordelen. In deze sectie lichten we de voordelen nog eens uit en kijken we ook naar eventuele nadelen van de stablecoin.

Voordelen

 • Stabiliteit: USDC is een stablecoin die gekoppeld is aan de waarde van de Amerikaanse dollar, wat stabiliteit biedt en de volatiliteit vermindert.
 • Snellere transacties: Transacties met USDC kunnen sneller en goedkoper zijn in vergelijking met traditionele banksystemen, vooral voor grensoverschrijdende betalingen. 
 • Regelgeving: USDC houdt zich aan regelgevende normen, waaronder Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) procedures.

Nadelen

 • Centralisatie risico: Ondanks het feit dad de onderliggende blockchaintechnologie gedecentraliseerd is, wordt USDC beheerd door gecentraliseerde entiteiten. Dit kan risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld als die entiteiten te maken krijgen met operationele problemen.
 • Privacy problemen: Hoewel USDC-transacties pseudoniem zijn, zijn ze niet volledig privé, aangezien de transactiegeschiedenis op de blockchain getraceerd kan worden.
 • Onzekerheid op het gebied van regelgeving: Het evoluerende regelgevende landschap voor crypto kan onzekerheid of regelgevende uitdagingen met zich meebrengen voor USDC.

De toekomst van USD Coin

Vanwege de bearmarkt in 2022 hadden stablecoins in 2023 wat problemen. Daarbij kwam ook nog eens dat Binance USDC van het platform wilde weren om zo meer ruimte te maken voor USDB, de eigen stablecoin. Volgens Amerikaanse autoriteiten was het verboden om nog meer USDB te creëren, dus dat mislukte. Aan het eind van 2023 heeft Binance USDC daarom weer naar het platform gehaald. We zien dat sinds het begin van 2024, USDC echt uit de startblokken is geschoten. Het marktaandeel op een aantal gecentraliseerde exchanges van de token is qua volume meer dan verdubbeld sinds 2022.

Als we kijken naar de USD Coin koers de komende jaren, kunnen we natuurlijk niet zomaar zeggen dat de koers flink gaat stijgen. De koers is namelijk afhankelijk van de koers van USD, en die zal niet snel veel toe- of afnemen. Wel kunnen we een verwachting maken over de adoptie en daarmee de marktkapitalisatie van de token. Sinds het begin van 2024 is de marktkapitalisatie met zo’n 3 miljard toegenomen. Dit biedt een positief toekomstperspectief voor de token als stablecoin.

toekomst usdc
Marktkapitalisatie USDC afgelopen jaar – Bron: CoinMarketCap

Hoe koop je USDC?

Om USDC te kopen kun je gebruik maken van verschillende crypto exchanges, waaronder eToro. eToro is een van de grootste crypto exchanges met miljoenen gebruikers over de hele wereld. Heb je nog geen account bij de exchange, dan moet je je eerst registreren op het platform. Na een eenvoudig registratieproces kun je geld storten op je eToro account. Dit kan via verschillende betaalmethoden. Wil je een fiatvaluta omzetten naar USDC-tokens, dan stort je geld op je rekening. Maar je kunt ook je wallet verbinden en de winst uit crypto trading omzetten naar USDC. Zo zorg je ervoor dat je investering waardevast blijft. Je zoekt USDC op op het platform en voert in hoeveel tokens je wilt kopen. Na de aankoop worden de tokens automatisch toegevoegd aan je crypto wallet. Je kunt het hier opslaan of verhandelen zoals je wilt.

 

USD Coin Samengevat

Op deze pagina hebben we gekeken naar de USD Coin (USDC). USDC is een stablecoin die direct is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. De cryptomunt biedt stabiliteit en transparantie in de cryptomarkt en is daarom een betrouwbaar alternatief voor traditionele fiatvaluta’s. USDC kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo werkt de token als betaalmiddel op blockchains, maar kan hij ook gebruikt worden als investering die waardevast is en kan fungeren als hedge tegen inflatie. Met een sterk fundament, continue ontwikkeling en steeds bredere adoptie is USDC goed gepositioneerd om te blijven groeien in de snel evoluerende cryptomarkt.

Veelgestelde vragen over USD Coin

Wat is USD Coin?

Is USD Coin een goede investering?

Hoe wordt de waarde van USD Coin (USDC) bepaald?

Welke platforms accepteren USDC?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...