Top 10 beste stablecoins om te kopen 2024

In de crypto markt wordt veel gehandeld met dollars, maar om dit nog makkelijker te maken voor traders zijn er stablecoins uitgebracht. Deze coins zijn vaak gekoppeld aan de dollarprijs waardoor je niet telkens je crypto om hoeft te wisselen voor echt geld, maar deze om kunt zetten naar de beste stablecoins.

Lees meer over de werking van stablecoins en waar je ze voor kunt gebruiken. Lees ook in welke stablecoin je het best kunt investeren.

Top 10 beste stablecoins van 2024

In de onderstaande lijst vind je de top 10 beste stablecoins van dit jaar.

 1. Tether – De grootste en bekendste stablecoin met een marktkapitalisatie van bijna $100 miljard
 2. USDC – Stablecoin met behoorlijke marktkapitalisatie gecreëerd door Circle en Coinbase
 3. Dai – Beste stablecoin die werkt met een algoritme en een reserve van crypto
 4. First Digital USD – Stablecoin die je de mogelijkheid biedt om te programmeren
 5. TrueUSD – Stablecoin uitgegeven door TrustToken die de dollar-koers nauwgezet volgt
 6. USDD – Stablecoin waarvan de reserves opgeslagen zijn in de grootste cryptocurrency
 7. Pax Dollar – Bekende ERC-20 crypto afkomstig uit New York die ‘peg’ heeft met dollar
 8. PayPal USD – Nieuwe stablecoin gelanceerd door ’s werelds bekendste online betaalplatform
 9. Gemini Dollar – Ontwikkeld via smart contracts op de Ethereum blockchain als ERC-20 token
 10. Frax – Innovatieve stablecoin die de DeFi economie aanstuurt met gefractioneerde coin

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Grootste stablecoins lijst naar marktkapitalisatie

Op basis van marktkapitalisatie zijn dit de beste stablecoins. Bekijk hieronder waar deze stablecoins te koop zijn en hoe stabiel de connectie met de dollar is.

Stablecoin Marktkapitalisatie Stabiliteit Verkrijgbaar bij
Tether $94.958.001.172 Hoog Onder meer Binance, OKX, Coinbase
USDC $25.614.321.853 Hoog Onder meer Coinbase en Binance
Dai $25.614.321.853 Hoog Coinbase en andere grote exchanges
First Digital USD $2.404.634.386 Hoog Coinbase en diverse andere exchanges
True USD $1.874.382.587 Hoog Onder meer Coinbase en Binance
USDD $722.490.777 Hoog Coinbase en andere grotere exchanges

Crypto stablecoins – De basics

Stablecoins zijn een specifiek soort crypto. Waar er bij crypto normaal gesproken sprake is van volatiliteit, is dat bij deze soort crypto juist niet het geval. Deze zijn er namelijk op gericht om zo stabiel mogelijk te zijn in waarde.

De beste stablecoins zijn dan ook een goede investering, aangezien de koers altijd stabiel zal blijven. Dit komt door de koppeling met bijvoorbeeld een fiat valuta. Als gevolg daarvan is deze investering er eentje waarmee je over het algemeen weinig risico loopt.

 • De beste stablecoins zijn altijd stabiel, dankzij de koppeling met bijvoorbeeld een fiat valuta zoals de Amerikaanse dollar of de euro.
 • Stablecoins zijn een goede investering om te zorgen voor meer diversiteit in je investeringen, waardoor je ook je risico kan verminderen.
 • Stablecoins kopen geeft je een stabiele mogelijkheid om ook betalingen te doen met crypto.

Analyse van de beste stablecoins

Benieuwd naar de beste stablecoins? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje en geven je informatie per coin. Zo weet je meteen waar je aan toe bent als je in een van deze stablecoins wilt investeren.

Tether – Het grootst en bekendst

Veruit de grootste en bekendste stablecoin ter wereld is Tether (USDT). De populaire cryptomunt bestaat al sinds 2014 en was destijds nog bekend onder de naam Realcoin. Tether is ontwikkeld door Brock Pierce, Reeve Collins en Craig Sellars.

beste stablecoins tether

De waarde van USDT is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en volgens Tether zelf wordt het voor 100% ondersteund door de reserves. Deze reserves bestaan ​​onder meer uit dollar deposito’s, Amerikaanse staatsobligaties en andere beleggingsproducten. Net als alle andere stablecoins heeft Tether als doel om zo stabiel mogelijk te zijn.

Doordat Tether gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar is het ideaal als betaalmiddel. Hiermee heeft het een voordeel ten opzichte van andere crypto, die vaak erg schommelen en daardoor minder geschikt zijn om te gebruiken als betaalmiddel. Tether behoort dus terecht tot de beste stablecoins.

Naam en ticker Tether (USDT)
Jaar uitgebracht 2014
Blockchain Verschillende blockchains mogelijk, geen eigen blockchain

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

USD Coin – De nummer twee van de wereld

Na Tether is USD Coin (USDC) de tweede stablecoin ter wereld. Ook van deze coin is de waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hierdoor zijn USD Coin en Tether redelijk vergelijkbaar.

Beste stablecoins

In 2018 werd de token voor het eerst uitgegeven door het zogenaamde Centre Consortium. Dit bestaat uit de financiële dienstverlener Circle en de exchange Coinbase. Inmiddels is de marktkapitalisatie van USDC flink gegroeid en ligt deze hoger dan $25 miljard.

Voor het grootste deel bestaan de reserves van USD Coin uit Amerikaanse dollars en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Circle houdt zelf de reserves aan en iedere maand worden ze gecontroleerd door een onafhankelijk bedrijf. Dit maakt USDC een van de beste stablecoins.

Naam en ticker USD Coin (USDC)
Jaar uitgebracht 2018
Blockchain Verschillende blockchains, oorspronkelijk ERC-20

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Dai – Reserves in cryptocurrency

De stablecoin Dai (DAI) heeft zijn waarde ook gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Toch bestaan de reserves hier niet uit Amerikaanse dollars of obligaties. Dai heeft de keuze gemaakt om de reserves te laten bestaan uit verschillende bekende cryptocurrencies.

Dai maakt ook gebruik van een crypto AI algoritme. Bij het aanmaken van iedere nieuwe token, wordt er door het algoritme automatisch een bepaald bedrag van één of meerdere cryptocurrencies in de reserves geplaatst.

De stablecoin is ontstaan in 2015. Het bestuur en de organisatie gebeurt door een gedecentraliseerde, autonome organisatie. Hiermee is deze stablecoin anders dan bijvoorbeeld Tether, dat gecontroleerd wordt door centrale bedrijven.

Naam en ticker Dai (DAI)
Jaar uitgebracht 2015
Blockchain Ethereum

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

First Digital USD – Mogelijkheid tot programmeren

De stablecoin First Digital USD maakt gebruik van een koppeling met de Amerikaanse dollar. Bovendien wordt de waarde ook gewaarborgd doordat de reserves ook bestaan uit deze fiat valuta. Dit zorgt voor de nodige stabiliteit.

Beste stablecoins

FDUSD kan de efficiëntie van financiële transacties verbeteren door het verlagen van de transactiekosten en de snelheid en nauwkeurigheid van deze transacties te verbeteren op een veilige manier. FDUSD kan ook grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken en zorgen voor het verminderen van de verwerkingstijden die met traditionele methoden gepaard gaan.

Er is daarnaast ook nog de mogelijkheid om First Digital USD te programmeren. Hierdoor worden financiële contracten, escrows en verzekeringen mogelijk zonder het gebruiken van een tussenpersoon.

Naam en ticker First Digital USD (FDUSD)
Jaar uitgebracht 2023
Blockchain Ethereum en BNB

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

True USD – Regelmatige test van reserve

True USD is een stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. De token verscheen in 2018 voor het eerst en werd toen door het platform TrustToken uitgegeven. Inmiddels is de coin uitgegroeid tot een gevestigde naam in de markt.

Beste stablecoins

Door de hoge mate van transparantie is er veel vertrouwen in de stablecoin. Hierdoor wordt er niet alleen door particulieren in geïnvesteerd, maar maken ook grotere instanties gebruik van deze investeringsmogelijkheid.

Vergeleken met andere stablecoins weet TUSD zich ook te onderscheiden. Op de website van deze coin is namelijk te zien hoe het er met de reserves voorstaat en hoeveel coins er precies zijn uitgegeven. Bovendien vindt er iedere maand een test plaats om de reserves te bekijken.

Naam en ticker True USD (TUSD)
Jaar uitgebracht 2018
Blockchain Ethereum, Binance, Tron en Avalanche

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

USDD – Stablecoin uit Tron ecosysteem

De stablecoin USDD wordt uitgegeven door de TronDAO reserve. De coin maakt onderdeel uit van het Tron ecosysteem en werd voor het eerst geïntroduceerd in 2022. Justin Sun en zijn team bij Tron hebben gezorgd voor de ontwikkeling van deze stablecoin.

usdd stablecoins

USDD heeft reserves die bestaan uit crypto, maar is qua waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Voor iedere nieuwe coin van USDD, wordt de reserve aangevuld met een bepaalde hoeveelheid Ethereum, Bitcoin en/of Tron.

Voor het garanderen van stabiliteit wordt ervoor gezorgd dat de waarde van de reserves groter is dan de waarde van de dollar. Met een marktkapitalisatie van meer dan $700 miljoen, is deze stablecoin inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste namen.

Naam en ticker USDD (USDD)
Jaar uitgebracht 2022
Blockchain Tron, Ethereum en Binance

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Pax Dollar – Gegroeid door de jaren heen

In 2018 werd de stablecoin Pax Dollar geïntroduceerd. De coin heeft een koppeling met de Amerikaanse dollar. Daarnaast wordt de coin uitgegeven door Paxos, dat in New York gereguleerd is.

pax dollar wat zijn stablecoins

Net als bij veel andere stablecoins, bestaat de reserve van Pax Dollar uit Amerikaanse dollars en andere geldequivalenten. Hierdoor kan een Pax Dollar altijd omgeruild worden voor een Amerikaanse dollar en andersom kan dat natuurlijk ook.

Doordat Pax Dollar een ERC-20 crypto is, kan de stablecoin eenvoudig via de Ethereum blockchain getrade worden. Na de eerste uitgave in 2018, heeft Pax Dollar door de jaren heen ook een aanzienlijke marktkapitalisatie weten te bereiken.

Naam en ticker Pax Dollar (USDP)
Jaar uitgebracht 2018
Blockchain Ethereum

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

PayPal USD – Stablecoin van groot betaalplatform

De stablecoin PayPal USD is afkomstig van het grote betaalplatform PayPal. Net als bij veel andere tokens wordt hier gebruikgemaakt van een koppeling met de Amerikaanse dollar. De reserves bestaan daar dan ook voor een groot deel uit.

Beste stablecoins

De token kan verkregen worden met behulp van de PayPal app of via de officiële website van PayPal. De stablecoin kan ook verplaatst worden naar Ethereum wallets, maar bij het verplaatsen van de tokens kan er wel sprake zijn van bepaalde kosten.

PayPal USD maakt ook gebruik van de Ethereum blockchain. Het platform zegt zelf grote plannen te hebben wat betreft de toekomst van deze stablecoin.

Naam en ticker PayPal USD (PYUSD)
Jaar uitgebracht 2023
Blockchain Ethereum

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Gemini Dollar – Een ERC-20 stablecoin

Gemini Dollar is een door fiat ondersteunde stablecoin. De waarde hiervan is, zoals de naam al doet vermoeden, verbonden aan de Amerikaanse dollar. De stablecoin verscheen in 2018 voor het eerst op de markt.

gemini dollar stablecoins kopen

De reserves van Gemini Dollar bestaan uit Amerikaanse dollars. Deze reserves worden beheerd door de Gemini Trust Company. Ook de uitgave en het vernietigen van de coins wordt geregeld door Gemini Trust Company.

Vanuit een technisch oogpunt is Gemini Dollar een ERC-20 crypto, die gebaseerd is op de Ethereum blockchain. Voor het garanderen van de stabiliteit wordt gebruikgemaakt van smart contracts. Deze worden gecontroleerd door het onafhankelijke bedrijf Trial of Bits Inc. Daarmee behoort deze tot de beste stablecoins.

Naam en ticker Gemini Dollar (GUSD)
Jaar uitgebracht 2018
Blockchain Ethereum

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Frax – Stablecoin met een algoritme

Frax is de eerste stablecoin die gebruikmaakt van een algoritme. Momenteel is de coin geïmplementeerd bij Ethereum. Voor de toekomst liggen er echter ook plannen om op andere blockchains te integreren.

Beste stablecoins

Het aanbod is deels afhankelijk van de reserves en deels van het algoritme. Op basis van de koers worden bepaalde onderdelen verhoogd of juist verlaagd.

Frax is een gecentraliseerde stablecoin. Het is bovendien de eerste die fractioneel gebruikmaakt van een algoritme. Daarmee heeft het gezorgd voor de introductie van een vierde soort, naast de meer traditionele vormen.

Naam en ticker Frax (FRAX)
Jaar uitgebracht 2020
Blockchain Ethereum

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn een bijzondere vorm van crypto. Ze zijn namelijk verbonden aan een fiat valuta. In het geval dat deze gekoppeld is met de Amerikaanse dollar, dan is het doel van de stablecoin om altijd $1 als waarde te hebben. Als gevolg hiervan zijn stablecoins een stuk stabieler, omdat ze niet zo volatiel zijn als normale crypto.

Inmiddels zijn de beste stablecoins uitgegroeid tot belangrijke crypto voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit en betrouwbaarheid. Hierdoor zijn ze een cruciale rol gaan spelen in het creëren van vertrouwen in de volatiele cryptomarkt en dragen ze bij aan een bredere acceptatie van cryptocurrencies.

Welke soorten crypto stablecoins zijn er?

Wie zoekt naar de beste stablecoins, zal zien dat er verschillende soorten stablecoins zijn. Iedere soort heeft zo zijn eigen kenmerken, waardoor ze zich weten te onderscheiden van de andere coins die te verkrijgen zijn.

Fiat ondersteunde stablecoins

Fiat ondersteunde stablecoins

In dit geval gaat het om stablecoins waarvan de waarde gekoppeld is aan een valuta, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de euro. Voor iedere token wordt er een reserve van de gekoppelde valuta gecreëerd.

Wordt er bijvoorbeeld $1 uitgegeven aan een stablecoin, dan wordt er ook $1 aan de fiat valuta gestort. Een externe financiële instelling beheert de Amerikaanse dollarreserve, om zo te zorgen voor vertrouwen. Bovendien wordt door een extern bedrijf met regelmaat een controle uitgevoerd om het stablecoin saldo en de reserves te controleren.

Crypto stablecoins

Crypto stablecoins

Hier gaat het niet om een koppeling met een fiat valuta, maar met een andere crypto. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld geen dollars of euro’s in reserve, maar gaat het in dit geval om tokens van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH).

Door de schommelingen in de cryptokoers zijn de reserves in deze gevallen vaak meer waard dan de stablecoin. Een voorbeeld van dit type stablecoin is de eerder in dit artikel behandelde token Dai (DAI).

Grondstoffen stablecoins

Grondstoffen stablecoins

De waarde van deze stablecoins heeft te maken met grondstoffen. Denk dan bijvoorbeeld aan ruwe olie of goud. Dergelijke stoffen worden in dit geval gekozen als onderpand en dus niet een fiat valuta of een andere cryptocurrency.

Voor iedere stablecoin wordt er ook een bepaalde hoeveelheid van de grondstof opgeslagen. Dit gebeurt in magazijnen en kluizen. Ook hier zijn er regelmatig controles om te kijken hoe het er met de reserves voor staat.

Algoritmische stablecoins

Algoritmische stablecoins

Voor het garanderen van stabiliteit maken deze tokens gebruik van algoritmen. Er is hier geen sprake van een reserve. Een algoritmische controle van vraag en aanbod moet er in dit geval voor zorgen dat er sprake is van stabiliteit.

Het draait er om dat het algoritme tokens vernietigt als het aanbod te groot is, zodat de koers stijgt. Is het aanbod juist te klein, dan worden er nieuwe stablecoins gemaakt, zodat de koers gaat dalen. Deze stablecoins bestaan in verschillende vormen, maar het is ook al gebleken met bijvoorbeeld Terra Luna dat dit niet zonder de nodige risico’s is.

Overige vormen

Overige vormen

In veel gevallen gaat het bij stablecoins om een combinatie van de hierboven genoemde mogelijkheden. Zo heeft Tether als grootste stablecoin bijvoorbeeld ook Amerikaanse staatsobligaties en andere obligaties in reserve.

De meeste stablecoins vertrouwen op slimme algoritmen om stabiliteit te waarborgen, omdat het garanderen van stabiliteit een complexe onderneming is. Al met al hebben de makers van stablecoins voldoende mogelijkheden om deze stabiliteit te waarborgen.

Hoe worden stablecoins gebruikt?

De beste stablecoins zijn op verschillende manieren te gebruiken. Voor een groot deel is dit te danken aan de stabiliteit die ze bieden aan investeerders. Het onderstaande overzicht laat zien op welke manieren het mogelijk is om stablecoins te gebruiken.

 • Veilige haven: door de verbinding met andere activa of fiat valuta is er sprake van veel stabiliteit. In turbulente tijden zijn stablecoins dan ook als het ware een veilige haven.
 • Uitvoeren van transacties: doordat stablecoins een stabiele waarde hebben, zijn ze ook goed te gebruiken bij het doen van transacties. Hiermee hebben ze een streepje voor op andere crypto, die door de koersschommelingen over het algemeen niet gebruikt kunnen worden als betaalmiddel bij transacties.
 • Diversificatie: stablecoins worden ook gebruikt om het risico te verminderen voor investeerders. Door de stabiele waarde zorgen ze voor een veilig vangnet tussen alle andere investeringen.

Waarom is het interessant stablecoins te kopen?

Het kopen van de beste stablecoins lijkt misschien niet interessant, omdat je er geen winst mee kunt maken op basis van koersveranderingen. Toch zijn er wel degelijk genoeg interessante redenen om de beste stablecoins te kopen. De reden zijn in onderstaande tabel opgenoemd.

Potentie voor hoog rendementDiversificatieStabiliteit qua waardeUnieke gebruiksgevallen

Potentie voor hoog rendement

Gezien het feit dat stablecoins als doel hebben om stabiel te zijn qua koers, klinkt het behalen van veel rendement in eerste instantie ook wat vreemd. Toch is het mogelijk om rendement te behalen met investeringen in deze coins.

Je kan namelijk je eigen coins uitlenen. Welk rendement je hiermee behaalt, is afhankelijk van de aanbieder en de stablecoin, maar het jaarlijkse rendement kan oplopen tot 10%. Dit wil zeggen dat er sprake is van een behoorlijk hoge rente.

Diversificatie

De stabiliteit van stablecoins maakt dat ze ideaal zijn voor het verzorgen van diversiteit in je crypto wallet. Door het toevoegen van de beste stablecoins, kan je de volatiliteit van je wallet en de daarbij horende risico’s verminderen.

Wie liever niet te veel risico loopt, doet er dus goed aan om in de beste stablecoins te investeren. Als je liever een risico neemt, dan kan je er uiteraard voor kiezen om minder of helemaal niet in stablecoins te investeren. Stablecoins maken het in ieder geval mogelijk om voor diversiteit te zorgen zonder dat je op zoek moet naar andere investeringsmogelijkheden buiten crypto.

Stabiliteit in waarde

Met dank aan de stabiele waarde, zijn stablecoins ook geschikt om te gebruiken als betaalmiddel. Bij andere crypto is die optie er vaak niet, omdat daar sprake is van volatiliteit en de koersen daardoor dus flink kunnen schommelen.

Hierdoor zijn stablecoins ook een alternatief voor fiat valuta. Doordat betalingen rechtstreeks plaatsvinden tussen afzender en ontvanger, zijn stablecoins hierbij wel in het voordeel. Voor transacties met fiat valuta zijn namelijk vaak nog tussenpersonen nodig.

Unieke gebruiksgevallen

Het bezitten van stablecoins zorgt er in sommige gevallen ook voor dat je stemrecht krijgt bij bepaalde cryptoprojecten. Eigenaren mogen stemmen over veranderingen of de toekomstige richting van een crypto, en krijgen op die manier inspraak in projecten.

Een ander toepassingsgebied voor stablecoins, is de verdeling van beloningen voor het verschaffen van liquiditeit op gedecentraliseerde handelsplatforms. Eigenaren van stablecoins kunnen hun eigen munten gedurende een bepaalde periode ter beschikking stellen aan een liquiditeitspool en als beloning hiervoor stablecoins ontvangen.

Waar kun je stablecoins kopen?

De beste stablecoins kan je kopen bij crypto exchanges. Hoe groter de crypto exchange, hoe groter de kans dat er stablecoins tot het aanbod van de exchange behoren.

Wij hebben een aantal van de beste exchanges uitgezocht, waar je snel een account aan kunt maken om in de beste stablecoins te gaan traden. Veruit de beste optie die je dan hebt is Coinbase.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Beste aanbieders om voordelig de beste stablecoins te kopen

Ben je op zoek naar de meest geschikte plek om de beste stablecoins te kopen? In het onderstaande overzicht kan je zien bij welke exchanges je dan terecht kunt.

Exchange Welke stablecoins? Aantal crypto Transactiekosten
Coinbase USDT, USDC, DAI, FDUSD, TUSD, USDD Meer dan 150 0% maker en 0,001% taker
YouHodler USDT, USDC, TUSD, PAX Ongeveer 40 1,5%
KuCoin USDT, USDC, TUSD, DAI Meer dan 700 Verschillend per transactie
OKX USDT Meer dan 350 0,08% tot 0,1%
eToro USDT Meer dan 70 1%

Stablecoins kopen – Instructies

De beste stablecoins koop je bij Coinbase, een gerenommeerde exchange van Nederland. Hoe je dat doet, zie je in het onderstaande stappenplan.

De beste Stablecoins kopen bij Coinbase

 1. Stap 1: Bezoek de website van Coinbase

  Om bij Coinbase in alle stablecoins te kunnen traden, heb je een account nodig. Dit account is gemakkelijk aan te maken door naar de officiële website van Coinbase te gaan. Hier kan je een account creëren door alle stappen te doorlopen die je te zien krijgt.

 2. Stap 2: Je account verifiëren

  Bij het aanmaken van een account bij een exchange, is het tegenwoordig ook nodig om een KYC (Know Your Customer) traject af te leggen voordat je de beste stablecoins kan kopen. Dit moet gezien worden als een soort extra veiligheidsmaatregel. Bij Coinbase kan je dit doen door je account te koppelen aan je rijbewijs of ID-kaart.
 3. Stap 3: Een betaalmethode selecteren

  De derde stap is het selecteren van een betaalmethode. Coinbase geeft je hier meerdere mogelijkheden voor. Het is dan aan jou om te kiezen welke betaalmethode je het liefst wil gebruiken bij het kopen van de beste stablecoins. In het geval van een bankoverschrijving, moet je je bankrekening nog koppelen.
 4. Stap 4: Geld storten op je account

  Zolang er geen geld op je account staat, kan je ook niet traden in de beste stablecoins. Daarom is het nodig om geld op je account te zetten. Dit kan door de betaalmethode te gebruiken die je bij de vorige stap geselecteerd hebt.
 5. Stap 5: Investeren in stablecoins

  Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kan je beginnen met het investeren in de beste stablecoins. Bij Coinbase kan je eenvoudig op zoek naar de token die jouw interesse heeft gewekt. Je vult ook snel en makkelijk in hoeveel je precies wilt kopen.

Belangrijkste risico’s van stablecoins kopen

Hoewel het allemaal weinig kwaad lijkt te kunnen om in de beste stablecoins te investeren, is het toch echt zo dat er ook risico’s kleven aan deze investering. Stablecoins lopen namelijk op verschillende manieren een risico.

Zo kan er een ontkoppeling plaatsvinden met de valuta waaraan de stablecoin gekoppeld is. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een lagere koers. Een tweede groot risico is de onzekerheid over de regelgeving, die momenteel nog niet duidelijk is. Dit zorgt ervoor dat grote instellingen de stablecoins vermijden en de markt dus beperkt blijft.

Stablecoin crash

Het verliezen van de link met een fiat valuta kan grote gevolgen hebben. Dit bleek bijvoorbeeld toen dit gebeurde bij Terra Luna. Hierdoor vond er niet alleen een crash plaats bij die crypto, maar waren de gevolgen ook te merken bij de andere stablecoins. Een dergelijke crash kan dus zorgen voor lagere koersen.

Stablecoins vs crypto

Waar zitten nou eigenlijk de verschillen tussen stablecoins en andere crypto? In het onderstaande overzicht krijg je daar meer duidelijkheid over.

Stablecoins Crypto
Schommelingen in de koers Zo min mogelijk schommelingen als doel Vaak sterke schommelingen
Gebruik Transacties, opslag van waarde, diversificatie Betaalmiddel, opslag van waarde
Validatie Valuta, activamix, grondstoffen of algoritmen Waardebepaling uitsluitend door vraag en aanbod
Decentralisatie Vaak gecentraliseerd Vaak gedecentraliseerd

Voordelen van stablecoins vs traditionele valuta

De beste stablecoins hebben vaak een koppeling met een valuta. Onderstaande tabel laat een vergelijking zien tussen de twee.

Stablecoins Traditionele valuta
Prijsstabiliteit Vanwege de koppeling met fiatvaluta of andere activa, kan de stabiliteit vergelijkbaar of zelfs beter zijn. Op lange termijn is dit echter afhankelijk van onder andere de betrouwbaarheid. Gevestigde instellingen als centrale banken en overheden zorgen voor ondersteuning. Voor het garanderen van de stabiliteit van een munt kunnen ze bepaalde maatregelen nemen.
Decentralisering Stablecoins kunnen gedecentraliseerd zijn en gebaseerd op blockchain. Andere crypto zijn juist gecentraliseerd en worden uitgegeven door organisaties. Worden uitgegeven door centrale banken en overheden. De controle vindt gecentraliseerd plaats.
Grensoverschrijdende transacties Dankzij hun karakter en de blockchaintechnologie zijn ze geschikt voor dergelijke transacties. Bij dergelijke transacties kan er sprake zijn van hoge kosten en kunnen er langere verwerkingstijden zijn.
Toegankelijkheid Gemakkelijk toegankelijke mogelijkheid om crypto aan te houden en te beschermen. Zelf ben je beschermd tegen de volatiliteit van andere crypto. Wordt over het algemeen geregeld door banken en financiële instellingen.
Bescherming tegen inflatie Door de koppeling aan een fiat valuta bieden sommige van de beste stablecoins bescherming tegen inflatie. Let er wel op dat dit niet bij iedere coin hetzelfde is. Inflatie kan de waarde aanpassen. Dit is wel afhankelijk van het economische beleid en andere factoren.

Conclusie

Het is dus geen slecht idee om stablecoins te kopen. Deze investering zal in principe nooit zijn waarde verliezen, zolang de koppeling met de fiat valuta blijft bestaan.

De beste stablecoins kopen kan daarnaast ook verstandig zijn om te zorgen voor meer diversiteit. Hierdoor neemt het risico af. Dit type crypto zorgt voor meer stabiliteit in je wallet en dat is erg handig bij de volatiliteit die de traditionele crypto kunnen hebben.

Als jij stablecoins kopen wil, dan kan je het beste kiezen voor Tether. Dit is namelijk verreweg de grootste die er is en daardoor ook de meest veilige optie die je hebt.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn stablecoins?

Welke stablecoins zijn er?

Hoe werken stablecoins?

Wat is de beste stablecoin?

Waarom investeren in stablecoins?

Referenties

Lees meer over:

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...