Nieuwsberichten » Bitcoin » “Anonimiteit beleggers cryptomunten zal niet eeuwig duren”

“Anonimiteit beleggers cryptomunten zal niet eeuwig duren”

Het kan binnenkort afgelopen zijn met de anonimiteit van beleggers in cryptomunten, aldus de Britse cryptomuntenexpert en economisch historicus Garrick Hileman (@GarrickHileman) van de University of Cambridge tegenover Business Insider.

Hij verwacht dat technologische vooruitgang en juridische mogelijkheden de anonimiteit op bijvoorbeeld het dark web verminderd zal worden. Hileman zegt: “Het is net zoals een bloedmonster van Lance Armstrong uit 2005 toen er nog geen test was voor het specifieke dopingproduct dat hij mogelijk had gebruikt, maar door het te bewaren kan het met terugwerkende kracht alsnog”.

Bitcoin

Bitcoin is het afgelopen 1300% in waarde toegenomen. En ten opzichte van de dollar ruim 1.000% gegroeid. Dat heeft geleid tot interesse maar ook zorgen bij investeerders en financiële bestuurders. Europese en Britse autoriteiten hebben plannen om bitcoin aan banden te leggen nu de zorgen toenemen dat cryptomunten worden gebruikt om geld wit te wassen voor financiële misdaden.

  bitcoin meester  

Blockchain

Omdat blockchaintransacties worden bijgehouden, kunnen overheden en opsporingsdiensten in de toekomst mogelijk teruggaan in de tijd en gegevens over kopers en verkopers achterhalen, ook als ze die mogelijkheden nu niet hebben. Hileman: “We zullen veel meer van dit soort dingen zien. Alles wat gemaakt kan worden kan ook ongedaan worden gemaakt.”

Nu al heeft bitcoin aangetoond minder anoniem te zijn dan veel mensen oorspronkelijk dachten. Daarom hebben alternatieve cryptomunten, zoals monero (XMR), aan populariteit gewonnen ten opzichte van bitcoin op het dark web.  Ook zijn er geruchten dat monero in Noord-Korea wordt gemijnd. Privacy-technologie ontwikkelt zich ook voortdurend en er zijn ook speciale witwasdiensten die cryptomunten nog moeilijker traceerbaar maken.

Veiligheid?

Maar de cryptografie die aan de basis ligt van deze systemen heeft volgens Hileman “nooit mathematisch bewezen helemaal veilig te zijn – ze zijn gewoon nog niet gekraakt.”

Het is moeilijk om te voorspellen wanneer deze algoritmen gekraakt zullen worden en dat is niet noodzakelijkerwijs morgen al, zegt Hileman. “De sleutel is om alle gegevens te bewaren en in de toekomst een Lance Armstrong te doen.”

Bron: Business Insider Nederland

Foto: Andres Rueda (Flickr.com)

 

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Deze 5 grafieken maken duidelijk dat bitcoin meer is dan de Tulpenmanie

Wessel Simons

‘Bitcoin beter reguleren voordat er een ETF komt’, aldus SEC-voorzitter

Arnold Hubach

CEO Overstock.com dumpt aandelen en koopt bitcoin, goud en zilver

Job Nijsen

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder