“Anonimiteit beleggers cryptomunten zal niet eeuwig duren”

Het kan binnenkort afgelopen zijn met de anonimiteit van beleggers in cryptomunten, aldus de Britse cryptomuntenexpert en economisch historicus Garrick Hileman (@GarrickHileman) van de University of Cambridge tegenover Business Insider.

Hij verwacht dat technologische vooruitgang en juridische mogelijkheden de anonimiteit op bijvoorbeeld het dark web verminderd zal worden. Hileman zegt: “Het is net zoals een bloedmonster van Lance Armstrong uit 2005 toen er nog geen test was voor het specifieke dopingproduct dat hij mogelijk had gebruikt, maar door het te bewaren kan het met terugwerkende kracht alsnog”.

Bitcoin

Bitcoin is het afgelopen 1300% in waarde toegenomen. En ten opzichte van de dollar ruim 1.000% gegroeid. Dat heeft geleid tot interesse maar ook zorgen bij investeerders en financiële bestuurders. Europese en Britse autoriteiten hebben plannen om bitcoin aan banden te leggen nu de zorgen toenemen dat cryptomunten worden gebruikt om geld wit te wassen voor financiële misdaden.

Blockchain

Omdat blockchaintransacties worden bijgehouden, kunnen overheden en opsporingsdiensten in de toekomst mogelijk teruggaan in de tijd en gegevens over kopers en verkopers achterhalen, ook als ze die mogelijkheden nu niet hebben. Hileman: “We zullen veel meer van dit soort dingen zien. Alles wat gemaakt kan worden kan ook ongedaan worden gemaakt.”

Nu al heeft bitcoin aangetoond minder anoniem te zijn dan veel mensen oorspronkelijk dachten. Daarom hebben alternatieve cryptomunten, zoals monero (XMR), aan populariteit gewonnen ten opzichte van bitcoin op het dark web.  Ook zijn er geruchten dat monero in Noord-Korea wordt gemijnd. Privacy-technologie ontwikkelt zich ook voortdurend en er zijn ook speciale witwasdiensten die cryptomunten nog moeilijker traceerbaar maken.

Veiligheid?

Maar de cryptografie die aan de basis ligt van deze systemen heeft volgens Hileman “nooit mathematisch bewezen helemaal veilig te zijn – ze zijn gewoon nog niet gekraakt.”

Het is moeilijk om te voorspellen wanneer deze algoritmen gekraakt zullen worden en dat is niet noodzakelijkerwijs morgen al, zegt Hileman. “De sleutel is om alle gegevens te bewaren en in de toekomst een Lance Armstrong te doen.”

Bron: Business Insider Nederland

Foto: Andres Rueda (Flickr.com)

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!