
Wie het heeft over digitale betalingen komt vroeg of laat uit bij Visa of Mastercard. De twee bedrijven hebben de afgelopen jaren gedomineerd wat betreft het verplaatsen van geld, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Stablecoins beleven een enorme opmars, met lagere kosten, snellere afronding van transactie en directe wallet-to-wallet transacties. De cryptomunten zetten de gevestigde orde sterk onder druk.
Stablecoins zetten aanval in
Alleen al in de VS betaalden bedrijven vorig jaar naar schatting $187 miljard aan zogeheten swipe fees. Het gros daarvan ging naar Visa en Mastercard. Met stablecoins zouden die kosten serieus omlaag kunnen, of misschien zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Door betalingen direct via de blockchain af te handelen, worden banken en credit card netwerken volledig omzeild.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën vertegenwoordigt de stablecoin markt op dit moment $253 miljard. Dat bedrag zou kunnen oplopen tot $2.000 miljard in de komende jaren. Retailers als Walmart maar ook platformen zoals Amazon testen al met eigen stablecoin integraties.

Bekijk onze gids met de snelst groeiende crypto van dit moment!
Visa en Mastercard slaan terug
De credit card bedrijven zitten niet stil. Visa werkt aan een netwerk waarmee banken zelf stablecoins kunnen uitgeven, en experimenteert met stablecoin settlement op zijn platform. Mastercard is toegetreden tot het Global Dollar Network van Paxos, waarmee financiële instellingen op hun netwerk USDG stablecoins kunnen minten en inwisselen.
Beide bedrijven zetten hun schaalgrootte, fraudebescherming en bestaande relaties met miljoenen winkeliers wereldwijd in ter verdediging. Door stablecoins in hun ecosysteem op te nemen, proberen ze grip te houden op de snel veranderende markt. Jack Forestell, hoofd strategie bij Visa, zegt:
“We hebben altijd al toegang tot waarde getokeniseerd. Of die waarde nu van een bankrekening komt of een stablecoin maakt voor ons in de basis niet uit.”

Bekijk onze lijst met de beste altcoins van dit moment en profiteer mee!
Nieuwe spelers op de markt
Toch ligt de disruptie op de loer. E-commerce platform Shopify werkt met Coinbase en Stripe om USDC betalingen mogelijk te maken, direct aan de verkoper zonder tussenkomst van een credit card netwerk. Klanten krijgen daarbij 1% cashback in USDC, en winkeliers kunnen de stablecoins bewaren of direct omzetten in fiat.
Ook Coinbase heeft zijn eigen betaalinfrastructuur gelanceerd om stablecoin acceptatie breder uit te rollen. Dit alles zonder traditionele tussenpartijen, precies het scenario waar Visa en Mastercard zich tegen proberen te verdedigen.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Serieuze concurrentie
Stablecoins zullen niet van de ene op de andere dag het bestaande betaalsysteem volledig vervangen. Credit card netwerken bieden consumenten extra voordelen zoals krediet, bescherming en vaak ook interessante loyaliteitsprogramma’s, waarmee ze bijvoorbeeld met punten vliegtickets of etentjes kunnen betalen. Toch zien experts een duidelijke verschuiving. Consultant Richard Crone zegt:
“Voor het eerst in decennia bewegen consumenten zich richting een alternatief dat technologisch beter kan zijn.”

Wil jij weten welke crypto nu goed is om te kopen? Lees onze handige gids!
Wat betekent dit voor crypto?
De opmars van stablecoins en de reactie van Visa en Mastercard laten wederom een bredere acceptatie van blockchain technologie zien. In plaats van alleen maar speculatie, bewijst crypto zich hier als een serieuze speler in de financiële infrastructuur.
De strijd tussen traditioneel en digitaal geld is nog lang niet gestreden, maar stablecoins zijn in de afgelopen maanden uitgegroeid tot misschien wel de allerbelangrijkste pion op het schaakbord.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
