Kodak crypto blockchain

Ook Kodak komt met een cryptomunt: de KodakCoin

Het aan de NYSE genoteerde Eastman Kodak kende gisteren eindelijk weer eens een Kodak momentje.
Het technologiebedrijf, opgericht in 1881 en wereldberoemd als fabrikant van fotomateriaal, ging gisteren hard omhoog op de beurs nadat het bekend maakte een eigen cryptomunt te lanceren.

De beurswaarde nam met liefst 130 procent toe. Kodak is daarmee het zoveelste bedrijf dat profiteert van de cryptomanie.

Het gaf aan eind deze maand een eigen cryptomunt te lanceren: de KodakCoin.

Bitcoin mining

Daarnaast presenteerde het op de grote CES tech beurs in Las Vegas ook een bitcoin mining-apparaat.
De Kashminer wordt gemaakt door het bedrijf Spotlite en draagt het merk van Kodak.
Erg voordelig lijkt dat trouwens niet voor miners in spe: Spotlite neemt de helft van de opbrengsten in en de huur van het apparaat kost 3400 dollar voor twee jaar.
Ook een frappant detail: Kodak gaat op haar hoofdkwartier in Rochester New York verschillende van die apparaten neerzetten.

bitcoin meester

Betere tijden

In 2004 raakte Kodak zijn notering in de Dow Jones Industrials kwijt en vijf jaar geleden ging Kodak failliet. Dit omdat het onvoldoende rekening hield met de transitie van analoge naar digitale fotografie.
Na een doorstart is het bedrijf zich meer gaan focussen op digitale fotografie en video maar op de beurs wist het helaas niet meer te presteren. Het afgelopen jaar verloor het meer dan 70 procent aan waarde.
Gisteren werd er met het blockchain en cryptonieuws dan toch eindelijk weer eens een flinke winst geboekt.
Het aandeel steeg op het nieuws met 130 procent, bij een omzet van meer 35 miljoen stukken. Een gigantisch aantal vergeleken bij het dagelijkse gemiddelde van zo’n 264.000 aandelen.

Initial Coin Offering

Kodak wil middels een Initial Coin Offering (ICO) 20 miljoen dollar op gaan halen.
Dat zal worden aangewend voor de ontwikkeling van een op de ethereum afgeleide blockchaintechnologie, die het auteursrecht van fotografen moet gaan regelen.
In een persbericht laat het weten dat het een platform zal opzetten waarmee professionele fotografen makkelijker de rechten op hun beelden kunnen beheren.
Door het vastleggen van de foto’s in de blockchain kan een rechthebbende volgens Kodak onweerlegbaar bewijzen dat hij daadwerkelijk de eigenaar van een werk is.
De nieuwe technologie speurt daarnaast constant het internet af om onrechtmatig gebruik van foto’s op te sporen. Tevens kunnen fotografen dankzij het nieuwe platform meteen uitbetaald worden.
En uiteraard gaat het nieuwe platform dan ook gepaard met de introductie van een cryptomunt, waarmee fotografen zich kunnen laten uitbetalen: de KodakCoin.

Bronnen: New York Times, Kodak, BBC

Foto: Flickr / Holley And Chris Melton

Mis niks meer!
Invalid email address