Imacon Color Scanner

Zweden wil fiatvrij worden en lanceert eigen cryptomunt: de e-Krona

De Zweedse centrale bank, de Riksbank, onderzoekt de mogelijkheid van een eigen cryptomunt: de e-Krona. Daarmee zou Zweden het eerste land ter wereld worden dat (bijna) zonder fiatgeld functioneert. Dit staat in het rapport “Sweden’s big year: Can the economy overcome some challenges?” van James Pomeroy, econoom bij de Britse bank HSBC.

De nieuwe cryptomunt kan vooral dienen als betaalmiddel bij kleine aankopen, aldus de Riksbank. De digitale munt moet over uiterlijk twee jaar op de markt komen. Zweden wil de munt op termijn breed inzetten voor betalingen door particulieren, overheden en bedrijven.

Eén Krona is nu tien eurocent waard. Saillant detail: Zweden is ook het eerste land waar 350 jaar geleden het eerste bankbiljet in omloop kwam. De afgelopen drie jaar is de circulatie van de Zweedse Krona gehalveerd.

Bronnen: Bitcoinist / World Alternative Media

Foto: Riksbank

Mis niks meer!
Invalid email address